Srpskoj nedostaju konobari i građevinci

406

Migracija stanovništva posljednjih nekoliko godina u RS značajno je uticala i na tržište rada. Posljednje analize portala Posao.ba potvrđuju da je za 24 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine veća potražnja za poslovima, pogotovo u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Prema pomenutoj analizi, u prvoj polovini 2018. godine objavljena su 4 742 oglasa za posao, što je za 24 odsto više u odnosu na prvu polovinu 2017, putem kojih je oglašeno 11 285 radnih mjesta, 34 odsto više nego u prethodnoj godini.

Poslodavci su, u ovom periodu, primili 157 687 prijava za posao putem portala Posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 14 osoba, što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba.

Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Da se broj slobodnih radnih mjesta povećava i da poslodavci sve teže dolaze do kvalifikovanih radnika potvrđuju i u Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”.

– Vidljiv je blagi rast privrede na području banjalučke regije, a velika potražnja vlada za radnicima u proizvodnim pogonima u Kotor Varošu, Čelincu, Gradišci i u Banjaluci. Međutim, mnogo je više slobodnih radnih mjesta koja ostaju iza radnika koji masovno odlaze u inostranstvo – rekli su u ovoj agenciji.

Jedan od onih koji je svoju sreću pronašao van granica Republike Srpske, konkretno u Frankfurtu je građevinac Dragan R. iz Stanara kraj Doboja sa prebivalištem u Banjaluci, bivši policajac, koji se zbog niza godina na birou za zapošljavanje odlučio za prekvalifikaciju.

– Prekvalifikovao sam se i odlučio da napustim Banjaluku, danas radim u Frankfurtu gdje imam satnicu 13 evra, samo tri evra manju nego u Banjaluci dnevnicu, pa računajte – ispričao je Dragan R.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić potvrdio je da su podaci pometunog portala relevantni i da najveći uzrok takvog stanja, mimo migracija, leži u sistemu obrazovanja koje nije prilagođeno tržištu rada.

Odlaze u Sloveniju i Njemačku

Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inostranstvu su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. Zvanični podaci govore da je Slovenija prošle godine izdala blizu 26 000 radnih dozvola za građane BiH, a Nemačka 15 000. Zvaničnih podataka za Hrvatsku nema, ali s obzirom na ponudu poslova iz Hrvatske sigurno je isti ili veći nego u Sloveniji. Ove tri zemlje su u prošloj godini povukle 65 000 do 70 000 ljudi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA