Srbi i Španci napustili konferenciju zbog tzv. Kosova!

692

Delegacije parlamenata Srbije i Španije napustile su zajedno Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj i zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU, koja se održava u Beču, zbog natpisa (samoproglašenog) Kosova bez zvjezdice.

– Parlamenatarci Srbije i Španije protestovali su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom “Kosovo” bez zvjezdice – saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Konferencija, kojoj je trebalo da prisustvuje delegacija Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, održava se u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Austrije Savjetom EU.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja konferencije, nakon obavještenja o listi učesnika uputila zahtjev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju, a iste stavove imala je i delegacija parlamenta Španije.

Pošto organizator, parlament Austrije, nije želio da uvaži zahtjev srpske i španske delegacije, predstavnici Srbije i Španije napustili su zasjedanje.

Organizator nije ispoštovao ni statut konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO.

Delegaciju srpskog parlamenta predvodio je predsjednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, Žarko Obradović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA