Smještaj najjeftiniji u Banjaluci i Zenici

388
Ilustracija

Turisti koji dolaze u BiH najjeftiniji stan na dan mogu pronaći u Zenici i Banjaluci, a najskuplji u Mostaru, podaci su sajta “AirDNA”.

Na ovom sajtu navodi se da je prosječna cijena stana na dan u Zenici i Banjaluci oko 50 KM, u Tuzli oko 60 KM, u Sarajevu oko 65 KM, a u Mostaru se za jednu noć mora izdvojiti čak 70 KM.

Poređenja radi, stan na dan u Beogradu može se pronaći već za 66 KM, dok stan u Zagrebu treba platiti oko 90 KM.

Stan u Ljubljani može se naći za oko 130 KM, a u Podgorici već za 56 KM.

Prosječan prihod vlasnika takvih stanova od iznajmljivanja mjesečno u Sarajevu iznosi oko 680 KM, u Banjaluci oko 530 KM, Tuzli oko 520 KM, Zenici oko 670 KM, a u Mostaru 730 KM.

Koliko je isplativo baviti se izdavanjem stana na dan u BiH rekao nam je Dejan Pavić iz Banjaluke, koji izdaje nekoliko stanova.

– Ovaj posao nije loš, ali za ljude koji se baš time bave. Da biste od izdavanja stana na dan mogli da živite, morate imati dva do tri stana – rekao je Pavić.

Dodaje da je u zadnjih devet mjeseci sve veći broj neregistrovanih izdavača, što je spustilo cijenu stanova.

Na sajtu “AirDNA” navodi se da su vlasnici stanova u Sarajevu najveći prihod imali u avgustu, kada su mjesečno zarađivali oko 1 000 KM, a najniži u januaru, oko 260 KM.

U Zenici su na mjesečnom nivou najviše zaradili u januaru, oko 1 170 KM, a najmanje u oktobru prošle godine, oko 230 KM.

U Tuzli je prosječan mjesečni prihod najniži bio u decembru prošle godine, oko 250 KM, a najviši u avgustu ove godine, oko 660 KM.

Banjaluka je najveći mjesečni prihod ostvarila u julu, oko 660 KM, a najniži u januaru, oko 240 KM.

U Mostaru su vlasnici ovih stanova mjesečno najmanje zaradili u decembru prošle godine, oko 280 KM, a najviše u avgustu, oko 1 120 KM.

Prema broju dana kada je stan iznajmljen u odnosu na broj dana koliko je na tržištu, prosjek za Sarajevo je 46 odsto, Mostar 41 odsto, Banjaluku 37 odsto, Tuzlu 36 odsto i Zenicu 52 odsto.

Kristijan Hržina, turista iz Zagreba, kaže da je iznajmljivanje stana na dan u BiH isplativije od hotela, jer je jeftinije, a ujedno osoba koja ga iznajmi ima komfor vlastitog stana.

– Često iznajmim stan na dan u Banjaluci jer su domaćini uglavnom ljubazni i učine da se osjećaš kao kod kuće, a cijena stana na dan u BiH je slična cijeni hostela u nekim evropskim gradovima. U stanu imaš privatnost, a još jedan plus je kuhinja u kojoj možeš kuhati i manje trošiti na hranu u restoranima – rekao je ovaj Zagrepčanin.

Sajt “AirDNA”, koji je osnovan u Kaliforniji, analizira podatke o dosadašnjih 4,2 miliona iznajmljivanja i 90 miliona rezervacija u 20 000 mjesta širom svijeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA