Slovenac i Hrvat tuže Teslu?

590

Američka kompanija “Tesla” će morati na sudu da se brani od optužbi da je znala da se stranim radnicima, u njenoj fabrici za sklapanje automobila u Kaliforniji, prijeti deportacijom ako prijave povredu na radu ili rad u predugim smjenama, čime se krši Zakon o radu.

Američki okružni sudija Lucy Koh, u San Hozeu u Kaliforniji, odbacila je većinu od sedam tužbi podnijetih protiv “Tesle”, ali je prihvatila dvije koje su podnijeli Gregor Lešnik iz Slovenije i Stjepan Papeš iz Hrvatske, čime je utrla put da tužioci mogu da traže dokumentaciju i svjedoke koji će potvrditi njihove optužbe.

Papeš i Lešnik u tužbama protiv američkog proizvođača električnih vozila, podnijetim još 2016. godine, tvrde da su došli u SAD na B-1 vizu i zaposlili se u “Tesli” preko firme “ISM Vuzem”. Lešnik tvrdi da je mjesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plate u SAD.

U tužbama se takođe navodi da je stranim radnicima prijećeno deportacijom ili smanjenjem plate ako prijave povredu ili se razbole. Iz “Tesle” su poručili da istražuju ove optužbe i da prekidaju saradnju sa podizvođačem, firmom “ISM Vuzem” za koju kažu da nije ispunila njihova očekivanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA