Slobodan Stanić za SrpskaCafe: Dodik radi protiv sebe

1030
Slobodan Stanić

Bivši ministar zdravlja i član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu Srpske demokratske stranke Slobodan Stanić u razgovoru za naš portal kaže da je neophodno što prije reformisati zdravstveni sistem u Srpskoj.

Stanić, koji je i kandidat SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH na ovogodišnjim opštim izborima, govori o kadrovima koji odlaze, o stotinama miliona maraka dugovanja, ali i tome zašto nikada ne bi glasao za Vladu Đajića.

o Postoje li bar dvije dobre stvari u zdravstvu Srpske?

– Primarna zdravstvena zaštita u jednom dijelu. I u jednom dijelu imamo izvrsne pojedince, poput vaskularnog hirurga doktora Maksić.

o Postoje li okolnosti pod kojima biste na izborima glasali za Vladu Đajića?

– Ne.

o Zašto?

– Zato što na primopredaji nije imao ni snage ni hrabrosti da kaže šta je primio. Kada sam predao dužnost ministra Ranku Škrbiću rekao sam sve, između ostalog i koliki je dug. To je i Đajić trebao reći za UKC RS. On nikada nije rekao šta je primio, ali neprestano spinuje i iznosi netačne podatke o stvarnom stanju u UKC RS. Vlada RS mu je odobrila podizanje kredita od 55 miliona maraka i tim kreditom su „zatvoreni“ doprinosi. I sad UKC RS više nije dužan radnicima doprinose, ali je dužan banci. Šta se tu promijenilo? Ništa. Obaveze UKC RS sada iznose 320 miliona maraka. I to bez gradnje. Plus Vlada RS duguje oko 50 miliona maraka za južno krilo.

o Da li je konačna cifra opravdana?

– Za južno i sjeverno krilo je potrošeno previše para. Za te novce mogli smo sagraditi oba ta krila, ali i klinika za ginekologiju i akušerstvo, klinika za infektivne bolesti i klinika za nuklearnu medicinu. Urađeno je tek pola posla, jer se žene i dalje porađaju u starom dijelu.
Vlada RS nakon isteka grejs perioda treba da vraća 50 miliona maraka za Južno krilo, a nakon sedmogodišnjeg grejs perioda skoro 200 miliona maraka za centralni blok i Sjeverno krilo UKC RS.

o Ako zanemarimo stranačke interese i poslove, da li biste kao pacijent bili zadovoljni Univerzitetsko-kliničkim centrom Republike Srpske?

– Sigurnost, kvalitet, menadžment i upravljanje nisu dobri. Treba unaprijediti i ishode liječenja. Novi objekat će koštati više nego stari. Pogledajte samo amortizaciju na 87 miliona evra. Neće se dva ili tri puta čistiti ventilacioni sistemi. Napravljeno je novo hlađenje i novo grijanje bolnice, ali ono će biti skuplje nego ranije. Moraće se servisirati ventilacioni sistemi, hlađenje treba dodatno finansirati, a grijanje riješiti kroz novi energetski blok što nije urađeno. Bojim se da ćemo pasti na malim stvarima, kao što su održavanje, sredstva za čišćenje, potrošni materijal, medikamenti.

o Kako je moguće da jedan klinički centar ponekad ostane bez aspirina?

– Ima više razloga i ne mogu da kažem da je sve do njih. Malo su presložene tenderske procedure, pogotovo ako se neko „ugrađuje“ u javne nabavke. Tada kreću žalbe, žalbe na žalbe, žalbine žalbe žalba. I onda se ti procesi otegnu toliko da dođemo do toga da nemamo određenih medikamenata.

o Kako komentarišete riječi predsjednik RS Milorada Dodika na otvaranju sjevernog krila UKC RS da „ko bude išao za predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodragom Femićem, neće dobiti ni pfeniga“?

– Time samo izaziva bijes. Istu poruku je poslao studentima, penzionerima i radnicima. To će da mu se vrati kao bumerang. Ako išta bude uticalo na njegov loš izborni rezultat, onda će to biti te poruke. U ovom trenutku Dodik najviše radi protiv sebe. Svojevremeno sam mu rekao da protrese deset ljudi oko sebe, jer će u konačnici biti kriv za sve. To sam mu rekao u aprilu 2013. godine.

o Da li Banjaluci treba još jedna služba hitne medicinske pomoći?

– Hitna pomoć u Srpskoj se mora organizovati na potpuno drugi način. Vi ste novinar, krenete na neki događaj, bude poledica i doživite saobraćajnu nezgodu u Han Pijesku. Nećete dobiti isti kvalitet hitne pomoći kao u Banjaluci. Banjaluka raspolaže samo sa tri opremljena hitna vozila koja su prešla zajedno više od milion kilometara. To dovoljno govori. Hitna medicinska pomoć mora biti formirana na nivou Republike Srpske.

o Kojeg medicinskog kadra najviše gubimo?

– Najviše bismo gubili ljekare, ali imamo sreću zato što ih traži Njemačka, a zato treba visok stepen poznavanja njemačkog jezika. Da su traženi na engleskom govornom području, u potpunosti bismo ostali bez doktora. Ali, doktori iz Slovenije sve više odlaze u Njemačku, pa bi naši ljekari mogli krenuti u „deželu“.

o Kako to može da se zaustavi?

– Moramo smisliti zakonska rješenja koja će omogućiti da sa ljekarima, nakon specijalizacija, potpišemo „tvrde ugovore“. Moraćemo formulisati i drugačiji sistem nagrađivanja. Ali, to ne može da se uradi bez potpune rekonstrukcije medicinskog sistema.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA