SDS sve bliži SNSD-u, izričito protiv samo Govedarica i Mektić

2435

Iako nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDS-a nismo dobili javnu potvrdu da je najveća opoziciona stranka u RS spremna razgovarati o koaliciji sa SNSD-om, prema saznanjima SrpskaCafe-a takav scenario je više nego izgledan.

Razlog za to najviše leži u činjenici da su trenutno izričito protiv saradnje sa strankom Milorada Dodika među najvišim stranačkim funkcionerima ostali samo predsjednik stranke Vukota Govedarica i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je na nedavno završenim izborima osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Mićo Mićić, Milovan Cicko Bjelica i Obren Petrović

– Govedarica je protiv saradnje sa SNSD-om i dok je on na čelu stranke takav rasplet nije izgledan. Međutim, sve je izvjesnije i da će ponuditi ostavku, koju će potom stranački organi i prihvatiti. Pored njega, samo je još Mektić “glasno” protiv, dok sa druge strane imamo gradonačelnike Bijeljine, Doboja i Sokoca, Miću Mićića, Obrena Petrovića i Milovana Cicka Bjelicu, ali i potpredsjednika SDS-a iz Zvornika Kostadina Vasića, predsjednika prnjavorskog SDS-a Nemanju Vasića i druge – saznaje SrpskaCafe.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Milan Miličević, načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a, koji su do sada snažno podržavali Govedaricu, potencijalnu saradnju sa SNSD-om nisu odbacili.

Mirko Šarović

– Šarović je i javno rekao da ne očekuje da bi saradnja sa SNSD-om bila produktivna, zbog iskustva iz 2010. godine, ali dao je šansu razgovoru dok je Miličević na jučerašnjoj sjednici bio ćutljiviji. Međutim, izgleda da bi i on mogao podržati svojevrsnu veliku koaliciju jer se smatra da bi to spriječilo nove potrese u SDS-u ali i što bi promijenila atmosfera u društvu. Snažan sukob koji SNSD i SDS imaju već šest godina ne ostavlja prostora da se usmjerimo na ekonomska pitanja. Svi se iscrpljujemo u međusobnoj borbi. Zajedno bi mogli mnogo uraditi za građane. Ali vidjećemo dalji razvoj na sjednici Glavnog odbora – ističe naš sagovornik.

Međutim, ukoliko Govedarica ostane na čelu SDS-a imaće podršku brojnih odbora, ali i rizik da mu se stranka pocijepa između dvije struje, jedne što smatra da ova stranka nema luksuz za još četiri godine opozicionarenja i ona koja smatra da bi saradnja sa Dodikom bila izdaja.

Podsjećamo, Govedarica je juče nakon sjednice medijima rekao da će uskoro biti održana sjednica Glavnog odbora na kojoj bi trebalo da bude donesena i odluka o eventualnoj saradnji sa SNSD-om.

– Glavni odbor će donijeti odluku koja će biti obavezujuća. Smatram da je i te kako bila nekorektna kampanja i deklarisan sam kao čovjek koji je kritikovao ovu vlast i dosljedan sam svojim principima i stavovima, ali isto tako poštujem da će organi stranke definisati na koji način će se SDS pozicionirati – rekao je Govedarica.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.