Rusija će odgovoriti na “zveckanje sabljama na Arktiku”

466

Rusija će odgovoriti na uvećano vojno prisustvo NATO u sjevernoj Norveškoj, izjavila je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ona je poručila da “neodgovorno zveckanje sabljama” u regionu Arktika “može da ima dugoročne posljedice”.

TASS prenosi da je je Zaharova, govoreći o sjeveru Norveške, naglasila da prije svega misli na vojne vježbe NATO na tom području.

– Eskalacija vojne i političke aktivnosti NATO u regionu Arktika, konkretno u neposrednoj blizini Rusije na teritoriji sjeverne Norveške, nije prošla neprimijećeno – rekla je Zaharova.

Bitka za Arktik: Britanci šalju 800 vojnika!

Ona je navela da je Norveška načinila “seriju nedavnih neprijateljskih koraka”, među kojima je i “sporazum o udvostručavanju postojećeg kontingenta američkih marinaca sa 330 na 770 ljudi”.

– Oni su takođe dogovorili održavanje najopsežnijih vojnih vježbi na ruskoj granici u istoriji Rusije koje se održavaju krajem oktobra, NATO Bljesak trozupca (Trident Juncture) 2018, uz učešće više od 40 000 ljudi iz više od 30 zemalja – kazala je Zaharova.

Ona je je navela da je Moskva uvjerena da Arktik i sjeverna Evropa “moraju da ostanu zone niskih tenzija”.

– Neodgovorno zveckanje sabljama u ovom ranije mirnom regionu može da ima dugoročne posljedice – zaključila je Zaharova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA