Ronaldo optužen za silovanje, pokrenuta istraga

923

Policija u Las Vegasu pokrenula je istragu protiv fudbalera Juventusa i portugalske reprezentacije Kristijana Ronalda zbog sumnje da je silovao Katrin Majorgu.

Informaciju koja je uzburkala svjetsku javnost prvi je objavio njemački “Špigl”. Ronaldo je ubrzo demantovao navode njemačkog lista prema kojima je Katrin silovao 2009. godine u hotelskoj sobi u Las Vegasu. Kristijanovi advokati su najavili tužbu.

Ćutnja plaćena 375 000 dolara?

Incident je, prema pisanju lista, prijavljen policiji Las Vegasa, ali je ubrzo došlo do vansudskog poravnanja po kom je Ronaldo platio 375 000 dolara da slučaj ne bi dospio u javnost. Međutim, nakon što su u medije procurili dokumenti u kojima se navodi slučaj iz Las Vegasa, bivša manekenka Majorga je odlučila da pokrene tužbu i u avgustu zatražila od lokalne policije da opet otvori slučaj.

Portugalac je izjavio da ga zloupotrebljavaju zbog promocije, ali je policija Las Vegasa ipak otvorila slučaj nakon što je Amerikanka pokrenula tužbu. Kristijano je navodno silovao djevojku uprkos tome što je vrištala i ponavljala “ne” i “stani” nekoliko puta.

U tužbi se tvrdi da se Portugalac prilikom vansudskog poravnanja izvinio, izjavivši da mu je žao i da se uglavnom ponaša kao džentlmen, te da je priznao svojim predstavnicima da je devojka rekla “ne”.

Majorga tvrdi da je dobila 375 000 dolara u zamenu za ćutanje, ali njeni advokati ispituju validnost ovog sporazuma i traže njegovo poništavanje jer je slučaj vodio neiskusan advokat.

Ronaldo je sreo tada 24-godišnju Majorgu u noćnom klubu “Rain” u “Palms Hotel and Casinu” 13. juna 2009, tvrdi se u tužbi. Pozvao je nju i njene prijatelje u svoj apartman da uživaju u pogledu na Las Vegas, a potom da mu se pridruži u đakuziju i dao joj majicu i šorts.

Zakon Nevade

U američkoj saveznoj državi Nevadi ne postoji mogućnost zastarjelosti slučaja silovanja, ako je žrtva prijavila djelo u periodu od četiri godine od incidenta. Prema zakonu Nevade, Ronaldu prijeti doživotni zatvor.

Majorga tvdi da joj je, dok se presvlačila u kupatilu, Ronaldo prišao, skinuo odjeću i tražio da ga oralno zadovolji. Ona je odbila, ali ju je Portugalac odvukao u spavaću sobu i silovao dok je ona vrištala: “Ne, ne, ne”. Istog dana je prijavila incident policiji i otišla u bolnicu na pregled seksualnog napada, tvrdi se u tužbi.

Katrin prvobitno odustala od tužbe

Ona je prvo dobila da identifikuje Ronalda policiji, plašeći se javnog poniženja, dodaje se u tužbi, a kada je nekoliko nedjelja kasnije rekla njegovo ime, detektiv joj je navodno poručio da će se suočiti sa odmazdom i da će njen potez biti predstavljen kao pokušaj iznude.

Medicinska sestra koja je pregledala devojku je imala isto mišljenje, pa je uslijed psihološke traume i straha odustala od tužbe i reakcije, tvrdi se u tužbi.

Tužba tereti Ronalda za fizički napad i sodomizaciju, namjerno nanošenje emotivnih povreda, prinudu, prevaru i zlostavljanje ranjive osobe. Takođe, tužba tvrdi da su njegovi predstavnici pokušali da je uvjere u svoje dobre namjere prilikom novčane nadoknade za povrede, ali su u stvari pokušavali da spriječe krivičnu istragu i podriju kredibilitet Majorge i tako joj umanje šansu da traži građansku odštetu.

Majorga je to opisala kao novo proživljavanje seksualnog napada. Ona je tokom godina ćutala o silovanju, ali je patila zbog posttraumatskog stresa, tvrdi tužba. Ona kaže da se mučila da održi veze i posao.

U međuvremenu, Ronaldo je izrastao u jednog od najboljih fudbalera svih vremena, osvojio je pet “Zlatnih lopti” za najboljeg igrača svijeta, četiri Lige šampiona i potpisao nekoliko višemilionskih ugovora sa klubovima i sponzorima.

Tužba iz Amerike je stigla nekoliko mjeseci nakon što je sa Juventusom dogovorio četvorogodišnju saradnju vrijednu 30 miliona evra po sezoni.

U međuvremenu, u javnost su procurili dokumenti među kojima i privatna komunikacija između Ronalda i njegovih predstavnika, do koje je došao njemački dnevnik “Špigl”.

Demanti uz prijetnju tužbom

Zbog toga je Katrin zadržala pravnog savjetnika iz straha da bi mogla da bude povezana sa istim, ali je motivisana globalnom kampanjom protiv zlostavljanja žena #MeToo odlučila da progovori o silovanju. Tako je u avgustu predala dokumenta policiji Las Vegasa.

Među dokumentima se nalazi i jedan u kojem se pominje “nevjerovatno povoljno” poravnanje s obzirom na prirodu žalbi Majorge i potencijalni uticaj koji može da ima na Ronaldovu ličnu i profesionalnu reputaciju, uključujući i sponzorske ugovore.

U dokumentu koji prenosi “Špigl” se navodi da je izbjegnut “katastrofalan efekat” i da mu se ne dozvoli putovanje u SAD, iako se ime Amerikanke nigdje ne pominje.

Ronaldovi predstavnici su žestoko odbacili pisanje njemačkog medija uz prijetnju tužbom. Članak su nazvali “novinarskom fikcijom” koja sadrži “neistinite i neosnovane navode i lažne i netačne optužbe”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA