Riješena misterija nestale glumice: “Oderali” je za milione dolara

640

Kineske vlasti naredile su filmskoj zvijezdi Fan Binbing, koja je prije nekoliko mjeseci nestala iz javnosti, da plati 129 miliona dolara poreza i kaznu za utaju poreza!

Ovu informacju objavila je novinska agencija Xinhua, u jeku operacije protiv utaje poreza u industriji zabave.

Tridesetsedmogodišnja glumica, čiji je tajanstveni nestanak u junu pokrenuo spekulacije o tome što joj se zapravo dogodilo, bila je u kućnom pritvoru. Fan je glumila u filmskim franšizama “X-Men” i “Iron Man” i ima više od 62 miliona pratilaca na popularnoj društvenoj mreži Weibo.

Xinhua navodi kako je istraga kineskih poreznih vlasti pokazala da je Binbing utajila porez. Krajem maja u javnost je procurio filmski ugovor koji je potpisala. Prema pisanju tamošnjih medija, glumica je imala dva različita ugovora, jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena 1,5 miliona dolara i drugi privatni prema kojem je dobila 7,5 miliona dolara.

Riječ je o tzv.” yin-yang” ugovorima, praksi koja je dobro poznata u Kini, a to je oblik izbjegavanja plaćanja poreza gdje se prvi, manji ugovor prikazuje državnim službama, dok se drugi, veći, tretira kao neoporezivi dohodak.

Poreska uprava u pokrajini Jiangsu donijela je odluku u njenom slučaju u nedjelju, odredivši joj kaznu od 86,8 miliona dolara za izbjegavanje poreza i procijenivši da su dospjeli porezi veći od 41,9 miliona. U pismu postavljenom na njenom službenom Weibou profilu, Fan je napisala da u potpunosti prihvata odluku vlasti.

Kina od juna istražuje izbjegavanje poreza u svojoj filmskoj i televizijskoj industriji nakon izvještaja da su neki od njenih najslavnijih glumaca, među kojima je Fan, optuženi za potpisivanje “yin-yang” ugovora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA