“Razumijem da Čubrilović ne želi smjenu Maleševića”

976

Premijerka Srpske Željka Cvijanović poručila je da razumije zašto Nedeljko Čubrilović nije za smjenu svog stranačkog kolege, ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića.

Ona je rekla da mišljenje predsjednika Narodne skupštine nije obavezujuće, i da nije iznenađena što je ono bilo negativno.

O sudbini ministra prosvjete, Daneta Maleševića, Vlada će odlučivati na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.

– Meni je sasvim prirodno i normalno da, evo, gospodin Čubrilović, kao predsjednik Narodne skupštine, pošto i dolazi iz DNS-a. DNS je, dakle, partija gospodina Maleševića i normalno je da on na taj način reaguje. Ali imamo neke stvari koje ćemo poslagati u ovom periodu sada”, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Ukoliko inicijativa bude prihvaćena, Dane Malešević bi bio četvrti DNS-ovac koji je smijenjen sa pozicije, i to nakon što je lider SNSD-a, Milorad Dodik, izjavio da će svi koji su radili protiv interesa vladajuće koalicije tokom izbora platiti ceh, i nakon što je prvom čovjeku DNS-a, Marku Paviću, poručio da mora da se riješi “mangupa” u svojim redovima.

Malešević je poručuje da ne želi ništa da komentariše, a nije se oglasio ni Nedeljko Čubrilović.

Pavić je prije dva dana poručio da u DNS-u nema mangupa i da u buduće neće biti smjena mimo njegove saglasnosti. Je li sa ovom saglasan, nije poznato, pošto je i lider DNS-a odbio da komentariše najavljenu rekonstrukciju Vlade. Analitičari vjeruju da će, uprkos trenutnim potresima, lideri dvije partije uspjeti da se dogovore jer je, kako kažu, u koaliciju mnogo uloženo, a i jedni trebaju drugima.

– DNS je takođe partija koja je ostvarila zavidnu organizaciju i zavidan stepen unutarstranačkih aktivnosti koji su je učinili strankom sa možda jednim od najvećih rasta u posljednje vrijeme kada je riječ od izborima. S druge strane, bez SNSD-a DNS teško može da bude akter koji će primarno da odlučuje o određenim političkim procesima u RS – kaže Vlade Simović, doktor političkih nauka.

Smjene DNS-ovaca počele su neposredno poslije izbora. Prvo je bez fotelje ostala Daliborka Kerezović Damjanović, direktor ŠG “Vrbanja” iz Kotor Varoša, a za njom i direktor RITE “Ugljevik”, Đorđe Popović. Posljednji je smijenjen Saša Panić, direktor poslovne zone Banjaluka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA