Razdor obustavlja službe Ruske pravoslavne crkve?

435

Ruska pravoslavna crkva će stopirati učešće u službama u Hramu Vaskrsenja Hristovog ukoliko Jerusalimska patrijaršija zauzme stranu vaseljenskog patrijarha o pitanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, izjavio je sekretar Ruske duhovne misije u Jerusalimu iguman Nikon.

Kako je rekao, zasad se Jerusalimska patrijaršija nije izjasnila o tom pitanju, kao ni o pitanju odluke Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve o prekidu dijaloga sa Carigradskom patrijaršijom.

– Ukoliko Jerusalimska patrijaršija zauzme stranu Carigradske i dopusti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da služi u svojim hramovima, bićemo prinuđeni da stopiramo naše učešće u službama – istakao je.

To, međutim, neće uticati da vjernici i ubuduće prisustvuju na ceremoniji silaska Blagodatnog ognja, koja se svake godine za Vaskrs održava u Hramu Vaskrsenja Hristovog.

Podsjetimo, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji se juče sastao u Minsku, saopštio je da je prekinuo bilo kakav dijalog sa carigradskim patrijarhom zbog situacije sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

Budući da je riječ o prekidu euharističkog dijaloga, ruski sveštenici više neće moći da učestvuju u zajedničkim liturgijama sa sveštenicima Carigardske patrijaršije, a vjernici neće moći da se pričešćuju u tamošnjim crkvama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA