Razbojniku pet i po godina zatvora

411

Okružni sud u Doboju osudio je Mustafu Mujića (38) iz tog grada na pet i po godina zatvora jer je drvenom letvom brutalno pretukao i opljačkao sugrađanina E. H. od kojeg je oteo oko 300 evra i kožnu jaknu.

Mujić je oglašen krivim za razbojništvo, a presuda nije pravosnažna. Zločin se dogodio 5. marta prošle godine. U presudi se navodi da je Mujić tu noć došao u kafanu, te na poziv E. H. sjeo s njim za sto. Kada ih je gazdarica upozorila da je fajront Mujić je popio piće i prije E. H. otišao iz kafane, da bi mu pripremio zasjedu.

U presudi se navodi da je Mujić na sebi nosio maskirnu jaknu koju je obukao naopako da na njoj ne ostanu tragovi. Potom je došao u blizinu pruge, znajući da E. H. tim putem ide do kuće. Tu je pronašao drvenu letvu, iz koje je virio ekser, i u mraku, na neosvijetljenom dijelu puta u kanalu je sačekao dolazak žrtve.

– Kada je E. H. naišao Mujić mu je prišao s leđa i počeo ga udarati letvom po glavi i tijelu. Oštećeni je vikao: “Nemoj me tući”, ali je Mujić nastavio da ga mlati pa je E. H. podigao ruke kako bi zaštitio glavu. Zadobio je povrede glave i lica, podlatkice i ramena – navodi se u presudi.

Mujić je pomoću snage sa žrtve skinuo crnu kožnu jaknu u kojoj se nalazio novčanik sa oko 300 evra i ličnim dokumentima, kao i mobilni telefon, koje je ukrao. Nakon toga je pobjegao, a jaknu je zapalio dok je novac i telefon odnio sa sobom. Otkriven je u januaru ove godine kada ga je policiji i prijavila tužilaštvu.

“Andrićevski” opis letve

Presudom od Mustafe Mujića je oduzeta maskirana jakna, kao i letva kojom je pretukao E. H, a koja je bila jedan od ključni dokaza tužilaštva. Koliko je letva bila bitna za postupak najbolje svjedoči način na koji je opisana u optužnici i presudi:

“Tu je pronašao drvenu suhu bukovu letvu, iz grupe tvrdih lišćara, srednje tvrdoće, pravougaonog poprečnog presjeka 53 x 28 mm, oštrobridnih ivica, ukupne dužine 700 mm, širine 53 mm, debljine 28 mm, sa krajevima nepravilnog oblika, sa kruto zakucanim ekserom prečnika R=3,2 mm, koji iz drveta sa glavom viri 38 mm, koji je odmaknut od jednog kraja letve 12 cm i nalazi se na približno sredini debljine letve, zapreminske mase 0,68 g/cm3”.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA