Radnici “Unisa” prijete novim protestima

345

Radnici derventskog “Unisa” prijete novim protestima, jer nisu ispunjeni zahtjevi tokom dvosedmičnog generalnog štrajka.

Ni prošlonedjeljni sastanci sa rukovodstvom preduzeća i opštine nisu odobrovoljili osiromašene radnike da upale mašine.

Radosava Milaković, predsjednica Sindikalne organizacije, kaže da je u međuvremenu ispunjen samo jedan zahtjev radnika, odnosno omogućeno im je da ovjere zdravstvene knjižice i to do kraja mjeseca koji je na izmaku.

– Nisu nam ispunjeni ni minimalni zahtjevi, a to su isplata julske plate i doprinosa, prevoza za februar, kao ni penzionisanje radnika koji su stekli uslove za penziju – istakla je Milakovićeva.

Radnici ove posrnule fabrike u najnovijem generalnom štrajku su od 11. oktobra. Da je ova nekadašnja privredna uzdanica ne samo Dervente i dobojske regije odavno na koljenima govori i činjenica da se, između ostalog, radnicima duguju čak 24 plate! Isplata u ratama je trebalo da počne prije godinu dana i to sudskim putem.

Ogorčene radnike nije umirilo ni obećanje poslovodstva da, pošto para nema, čekaju da dobiju neki kredit, pa će im od tog novca, navodno, isplaćivati plate.

– Nikome više ništa ne vjerujemo. Zatražili smo pomoć i od republičkog granskog sindikata da uz pomoć pravne službe naplatimo teško zarađeno, a i sudskim putem dokazano i to predviđeno. Nećemo početi da radimo dok se ne riješe svi naši zahtjevi, čak ni u slučaju da u fabriku stigne najavljeni repromaterijal za proizvodnju. Nastavljamo sa štrajkom, a već početkom novembra izlazimo i na ulice – najavljuju ogorčeni i, kako kažu, opljačkani radnici “Unisa”.

Rusi i krediti

U posljednje vrijeme poslovodstvo “Unisa” uljuljkuje radnike da izlaz iz njihovih nevolja vide u skorom sklapanju saradnje sa nekom ruskom kompanijom, kao i u podizanju novih kredita. Inače, na teret ove fabrike, čija dugovanja nezvanično iznose oko pola milijarde maraka, do sada su podignute desetine i stotine miliona kredita. Uprkos tome radnici su dovedeni na prosjački štap! Često i na njihov poziv istražni organi RS i BiH češljali su poslovanje te fabrike cijevi, ali rezultati još nisu dostupni javnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA