Radenko Banjac za SC: Nikome nisam prijetio!

1081
Radenko Banjac

Nikome nisam prijetio! Priče o tome kako spremam bilo kakvu osvetu pojedinim odbornicima iz SNSD-a i DNS-a, koji su zatražili moju smjenu, nisu tačne. Ako neko tvrdi suprotno neka to javno kaže a ne da se takvi navodi anonimno dostavljaju medijima.

Rekao je ovo u razgovoru za SrpskaCafe Radenko Banjac, opozvani načelnik Ribnika, kadar Socijalističke partije, odgovorivši na optužbe da je posljednjih dana upućivao prijetnje pojedinim odbornicima koji su glasali za njegov opoziv, da će otkriti njihove “pljave radnje”, primarno oko sječe šume, koja je glavni privredni potencijal ove opštine.

– Niti se svetim niti imam bilo kakve podatke o sječi šume kojima bih ucijenjivao bilo koga. Vidjeću sa svojim Opštinskim odborom da li je na referendumu bilo nepravilnosti prilikom glasanja, a potom dogovoriti buduće političko djelovanje. Ali što se tiče glasanja, odmah mogu reći i ako je bilo nepravilnosti one nisu značajnije uticale na krajnji ishod izjašnjavanja. Imajući to u vidu, rezultate ću da prihvatim, bez bilo kakve osvete o kojoj se priča – ističe Banjac za naš portal.

Vezana vijest:

Rat u Ribniku: Opozvani načelnik iz SP-a prijeti SNSD-u i DNS-u

Podsjećamo, stanovnici Ribnika su se o opozivu načelnika izjašnjavali u proteklu nedjelju. Prema preliminarnim rezultatima, od 6 270 registrovanih glasača, na referendumu se izjasnilo njih 3 136. Za opoziv je bilo 1 877, protiv 1 226 glasača, dok su 33 listića bila nevažeća.

Opoziv je zatražilo svih osam odbornika SNSD-a te dva od četiri odbornika DNS-a. Inače, u ovoj opštini imamo nešto drugačiju koaliciju, koja nije ista kao na republičkom nivou. Na izborima 2016. godine kandidati za načelnika su bili socijalista Radenko Banjac ispred SNSD-a i SP-a te DNS-ov Goran Savić kojeg su pored matične stranke podržali i SDS te NDP. Pobjedu je odnio Banjac te formirao većinu sa osam SNSD-ovih te jednim odbornikom socijalista, dok su u opoziciji ostala po četiri odbornika DNS-a i SDS-a.

– Socijalistička partija i SNSD u Ribniku još uvijek imaju potpisan koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu u Skupštini opštine. Isto tako, predsjednici ove dvije partije potpisali su sporazum da načelnik bude iz SP-a, a sporazum se odnosio na period od 2016. do 2020. godine. I to je funkcionisalo do juna ove godine, kada dolazi do približavanja odborničkih klubova SNSD-a i DNS-a, iz kojeg ubrzo dolazi i do zahtjeva za moju smjenu. Smjenu je izglasalo svih osam odbornika SNSD-a i dva od četiri odbornika DNS-a – ističe Banjac.

Nepotrebno trošenje novca

On dodaje da je opoziv načelnika u ovoj opštini bio nepotreban te da će samo finansijski da iscrpi stanovnike Ribnika.

– Referendum o opozivu koštao je oko 20 hiljada maraka, a novi izbori će koštati još toliko, možda i više. To se moglo mnogo pametnije uložiti, na primjer, za subvencije u zapošljavanju mladih, da nam ne odlaze iz opštine – ističe naš sagovornik.

Naš sagovornik tvrdi i da formalni razlozi, koji su navedeni za njegovu smjenu, nisu tačni.

– Kao osnovni razlog za smjenu su naveli kako se kasni sa kapitalnim investicijama. Skupština opštine Ribnik je donijela plan kapitalnih investicija za period od 2016. do 2020. godine. I po tom planu sve investicije koje su planirane za prošlu i ovu godinu su ugovorene. Nisu sve urađene, ali su ugovorene. Neke investicije koje još nisu urađene vezane su za asfaltiranje puteva. Razlog je taj što su putarska preduzeća, koja su prošla na tenderu, kako je ovo bila izborna godina, imali mnogo ugovorenog posla, te nisu stigli da do 7. oktobra izvrše sve svoje obaveze u našoj opštini. Ali, ugovori su sklopljeni i do 31. decembra ove godine vjerujem da će sve biti i realizovano – kaže Banjac.

Na teret mu se, dodaje, stavlja i što je pokušao da uštedi „određena sredstva“ na prevozu đaka.

– U Ribniku imamo nerentabilne linije, koje prevoznici neće da voze bez subvencija. Mi smo isplaćivali subvencije ali smo ih u jednom trenutku smanjili, to je bila skupštinska odluka, koju sam potom i ja kao načelnik potpisao. Tako smo opštini uštedili tri do četiri hiljade maraka. Međutim kada je krenuo opoziv, ja sam morao, pošto je to skupštinska odluka, da pravim aneks ugovora da vratim prevoznicima te subvencije, jer mi se, eto, to stavljalo na teret – kaže Banjac.

Treća stvar zbog koje je, barem formalno, opozvan jeste pravilnik koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje boraca.

– Taj pravilnik je meni došao iz odjeljenja za opštu upravu, potpisan od strane načelnika odjeljenja. Ja sam taj pravilnik potpisao. Kasnije se ispostavilo da tu nešto nije u skladu sa zakonom, ali nije napravljeno krivično djelo. Odmah potom sam taj pravilnik stavio van snage. Ja nisam pravnik, nisam prepoznao neke detalje. Jednostavno sam vjerovao svom načelniku odjeljenja, koji je i na skupštini rekao da je on to uradio. Nije tu napravljen nikakav lopovluk već jednostavno je u nekim segmentima došlo do kršenja nekih odredbi. Ali, pravilnik smo stavili van snage – zaključio je Banjac.

Ognjen Tešić

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA