Protesti u Mostaru: Komšiću, nisi naš predsjednik! (FOTO/VIDEO)

628

U današnjoj protestnoj šetnji ulicama Mostara, učestvovalo je nekoliko hiljada građana nezadovoljnih izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Šetnja nije imala formalnog organizatora, a okončana je paljenjem svijeća ispred Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ovom gradu.

Jedan od učesnika šetnje bio je i Danijel Jurić, donedavni student Pravnog fakulteta, koji je rekao da se ne protivi Komšiću, nego načinu na koji je izabran.

– Komšića nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. Razumijemo kad gospodin Komšić kaže da je to u skladu sa Ustavom, ali to nije u duhu Ustava. Duh Ustava ide u tom smjeru da svaki od tri konstitutivna naroda ima svog legalnog i legitimnog predstavnika, koji će zastupati njegove vitalne nacionalne interese. On će kao političar zastupati interese onih koji su ga izabrali – kazao je Jurić.

Petar Ćavar smatra da je potrebno graditi Bosnu i Hercegovinu, te da svi koji joj žele dobro trebaju uvažavati interese svih naroda.

– Čim se Komšić kandidovao moglo se naslutiti kakav će rezultat biti. Reakcije na ovu šetnju zavisiće od mjesta sa kojeg se gleda. Nikad ne bih drugom birao predstavnika. Jedan dio Bošnjaka koji je glasao za Komšića želi dobro Bosni i Hercegovini, ali na pogrešan način – kazao je Ćavar.

Gabrijela Arapović, portparol Studentskog udruženja Univerziteta u Mostaru, na pitanje novinara o ponudi Komšića da prostorije mostarske kancelarije dodijeli studentima dvije visokoškolske institucije, rekla je da bi ponudu odbila.

– Nije nam potreban Željko Komšić kako bismo razvili saradnju jer saradnja između Univerziteta u Mostaru i Univerziteta “Džemal Bijedić” postoji već mnogo godina i nije nam potrebna nova poveznica – rekla je ona.

Učesnici su nosili transparetne “R.I.P. Democracy” i “Not My President”, a šetnja koja je krenula ispred Građevinskog fakulteta Univerzteta u Mostaru okončana je paljenjem svijeća ispred Kancelarije hratskog člana Predsjedništva BiH. Šetnju je obezbjeđivala policija, a sve je prošlo bez incidenata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA