U Nacionalnom parku “Sutjeska” danas je održana druga “Ajvarijada”, na kojoj je više vrijednih ekipa radnika ove javne ustanove pripremalo ajvar.

Takođe, spremane su i razne vrste kiselih salata, kao i sokovi od brusnice i borovnice, u okviru kampanje “Zdrava hrana – Sutjeska”.

Posjetioci su imali priliku da probaju čuveno zimsko jelo od paprike i patlidžana i druge specijalitete iz zimnice Nacionalnog parka, koji su dio njegove ugostiteljske ponude.

Beograđanin Branko Božinović svratio je na “Ajvarijadu” da bi uporedio ovdašnji sa svojim ajvarom.

– Bogami, ovaj je bolji od onoga koji ja pravim, odličan je. Mi u Srbiji malo drugačije pravimo, ali ovaj je super, zaista, svaka čast – rekao je Božinović.

Kuvarica u Nacionalnom parku “Sutjeska” Zora Baucalo ističe da je najvažnije da se ajvar dobro ukuva.

– Recept svako zna. Crvene paprike i patlidžan se obare, samelju se, poslije se doda ulje i stavi se da se dobro uprži i ukuva, doda se soli po ukusu i esencije – objasnila je Baucalo.

Svetlana Zečević tvrdi da je za dobar ajvar potrebna, prije svega, raspoložena domaćica, jer priprema zahtijeva dosta vremena:

– Sve je individualno, svaka domaćica na svoj način sprema, neko voli sa bijelim lukom, neko bez, a samo za kuvanje je potrebno oko tri sata. Ajvar je najbolji kada malo odstoji.

Zoranka Rašević kaže da je tajna dobrog ajvara u kvalitenoj domaćoj paprici:

– Naš ajvar je veoma kvalitetan, a to najbolje mogu da posvjedoče posjetioci Nacionanog parka.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović naveo je da je glavni cilj “Ajvarijade” promocija zdrave hrane.

– Uz ajvar, prave se domaći sokovi od brusnice i borovnice sa Zelengore i sva ta domaća hrana služi se u našim ugostiteljskim objektima. Ovi specijaliteti su najviše traženi od stranih turista, ali su omiljeni i među domaćim turistima, a cijene su povoljne – zaključio je Pavlović.

Nacionalni park “Sutjeska” pokrenuo je prošle godine, kada je održana prva “Ajvarijada”, kampanju “Zdrava hrana-Sutjeska”, a u okviru koje se brendiraju proizvodi pripremljeni po tradicionalnim recepturama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA