Thom Yorke, frontmen legendarnih Radiohead, objavio je novi solo album, koji je ujedno i muzička podloga za film “Suspiria”, iza kojeg stoji reditelj Luca Guadagnino.

Album naslovljen “Suspiria (Music for the Luca Guadagnino Film)” objavila je izdavačka kuća XL Recordings, a čini ga 25 kompozicija. Numere predstavljaju kombinaciju instrumentalnih komada i pjesama nešto tradicionalnije strukture, kao što su “Unmade”, “Has Ended” i “Suspirium”, čija je osnovna muzička tema ujedno i glavna tema filma. Ove tri pjesme su, pored pesama “Volk” i “Open Again” bile i singlovi koji su najavili izdanje.

Muzički gledano, izdanje predstavlja kombinaciju klavirskih balada, elektronske muzike u maniru njemačkog krautrocka, slojevitih vokalnih dionica i melodija koje spajaju motive užasa, čežnje i melanholije. Pored Thoma, svoj doprinos su dali i Sam Petts-Davis kao koproducent, Noah Yorke kao bubnjar, Pasha Mansurov je svirao flautu, a na albumu su gostovali i Londonski savremeni orkestar i hor.

Inače, Film “Suspiria” je rimejk istoimenog kultnog horor ostvarenja iz 1977. godine, koje je originalno režirao Dario Argento. Radnja novog filma je, kako je to bio slučaj i sa originalom, smještena u Berlin 1977. godine. Film je, kao i album, svoju svjetsku premijeru doživio danas.

Muzika iz filma dostupna je na svim digitalnim streaming i download platformama, kao i na duplom CD-u te duplom ružičastom vinilu.

Kompletan album možete preslušati u nastavku.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA