Preminuo Lazar Grozdanović

669

Proslavljeni odbojkaški trener Lazar Grozdanović preminuo je u Beogradu poslije kratke i teške bolesti u 85. godini, saopštio je Odbojkaški savez Srbije.

Grozdanović je rođen u Jelašnici, kod Niša, a u Beogradu je diplomirao na Filološkom fakultetu i bio profesor srpskog jezika i književnosti.

Odbojku je počeo da igra u Radničkom iz Beograda, s kojim je 1950. bio juniorski prvak Jugoslavije. Iz tog kluba je sa cijelom ekipom prešao u Železničar iz Beograda, u kojem je igrao gotovo cijelu karijeru i bio prvak Jugoslavije 1964, kada je ta ekipa osvojila prvenstvo bez ijednog poraza. Igračku karijeru je završio u Crvenoj zvezdi 1966. godine, koja ga je angažovala za trenera juniora i juniorki.

Prvi uspjeh u novoj ulozi bio je trijumf odbojkašica Zvezde u prvenstvu 1969. Vodio je i mušku ekipu Crvene zvezde, a 1971. je prihvatio ponudu GIK Banata iz Zrenjanina, s kojim je 1972. osvojio prvenstvo države za odbojkaše. Taj uspeh je ponovio i 1978. s Partizanom. Bio je trener Vojvodine iz Novog Sada, Kolubare iz Lazarevca, a kasnije i Milicionara iz Beograda.

Najdublji trag je ostavio kao selektor odbojkaša. Reprezentaciju je samostalno počeo da vodi 1972. Na Mediteranskim igrama u Alžiru 1975. godine je sa Jugoslavijom osvojio zlatnu medalju, a zatim na Evropskom prvenstvu 1975, čiji je domaćin bila Jugoslavija, osvojena je bronza. To je bila prva medalja s jednog od najvećih međunarodnih takmičenja za jugoslovensku mušku odbojku.

Lazar je drugi mandat kao selektor imao od 1980. do 1983. Bio je selektor reprezentacije na prvom učešću na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. Treći put je preuzeo reprezentaciju 1986. Na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu je Jugoslavija zauzela prvo mjesto. Tada je u reprezentaciju uveo igrače, koji su po ukidanju zabrane da srpske ekipe učestvuju u međunarodnim takmičenjima, odigrali ključnu ulogu u periodu za koji može da se kaže da je zlatno doba srpske odbojke.

Bio je selektor reprezentacije koja je 1995. godine osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Atini, zatim bila treća na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i Kupu izazivača te godine u Japanu, kao i 2000, kada je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojena zlatna medalja.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda 1996. godine.

Datum sahrane Lazara Grozdanovića biće objavljen naknadno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA