Pravda za Davida i Dženana: 5. oktobra okupljanja u četiri grada

738

Građani Banje Luke, Sarajeva, Tuzle i Zenice održaće 5. oktobra skupove “Pravda za Davida i Dženana” tražeći od bh. vlasti da riješe ove slučajeve i da zaštite djecu u svim dijelovima BiH.

Održavanje skupova potvrđeno je danas na Trgu Krajine kada su se građani Banje Luke okupili 191. put uzvikujući pitanje “Ko je ubio Davida?”. Držeći pesnice u vazduhu poručili su da poslije 5. oktobra ništa neće biti isto.

Davor Dragičević, Davidov otac, već nekoliko dana mirno stoji sa zapaljenom svijećom i ne progovara. Umjesto njega pričaju drugi, oni koji su poznavali Davida, ali i oni koji strahuju za svoju djecu u ovakvom svijetu.

– Tražimo samo istinu i pravdu, odgovore ne dobijamo. Ne dobijamo ih jer je mnogo saučesnika i onih koji kriju istinu. Nismo ni očekivali da ćemo išta dobiti od institucija. Zato smo tu. Zato smo uz Davora. Imamo još tri dana da ga podržimo kao roditelja koji je izgubio dijete. Nije on jedini, 5. oktobra okupljaju se i u Sarajevu, Tuzli i Zenici. Pozivamo sve dobre građane da podrže velikog oca sa Davidovog trga. Ostajemo i ne idemo nigdje – rekao je jedan od članova grupe “Pravda za Davida”.

Na skupu se obratio i Stefan Simić iz Beograda, koji je rekao da će biti uz Davora i tog dana.

– Narednih dana Banja Luka će biti centar svijeta, jer se dešava narod koji pobjeđuje. Svi oni koji pričaju da su ovi ljudi rušitelji Republike Srpske, ne shvataju da je oni ruše sa takvim izjavama – rekao je Simić.

Za 5. oktobar najavljeni su veliki skupovi u, za sada, četiri grada BiH. U Sarajevu će skup voditi Muriz Memić koji traži odgovor na pitanja “Ko je ubio njegovog sina Dženana”, te da se odgovorni privedu pravdi.

S druge strane, Davor Dragičević je obećao je da će tada reći imena onih koji su “oteli, mučili, silovali i ubili Davida, pa ga bacili u Crkvenu gdje je pronađen”. Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da još nije odlučeno da li će policija zabraniti ovaj skup s obzirom da još nije prijavljen, dodavši da imaju informacija da će u petak u Banju Luku doći navijačke grupe iz FBiH s ciljem narušavanja reda i mira. Članovi grupe “Pravda za Davida” i građani Banje Luke koji protestuju svaki dan poručili su da su zgroženi ovakvim izjavama.

Kada je u pitanju slučaj Dženana Memića, Ljubo i Bekrija Seferović su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA