Poskupljuje li parking u Banjaluci?

565

Parking u Banjaluci bi do kraja godine mogao da poskupi, a ako do dođe do skoka cijena, parking zone će biti pomjerene, rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Sandić dodaje da će ovo odjeljenje će uputiti prijedlog o povećanju cijena parkinga gradonačelniku Igoru Radojičiću.

Istakao je da bi sav prihod koji bi ostvarili na ovaj način bio usmjeren na povećanje nivoa usluga u javnom prevozu.

– Prednost treba dati javnom prevozu, biciklistima i izgradnji više pješačkih zona – kazao je Sandić i dodao da cijena parkinga u gradu nije mijenjana 10 godina.

Prema njegovim riječima, ni u jednom gradu u okruženju, među kojima su i Beograd i Zagreb, parkiranje nije dozvoljeno u centru grada u ovolikoj mjeri kao kod nas.

– U gradovima u okruženju građani nastoje samo da priđu što bliže centru, ostave svoje vozilo i dalje koriste javni prevoz ili taksi. Da riješimo ovaj problem kod nas, moj prijedlog će biti povećanje cijena parkinga. Vidjećemo kakvo će mišljenje o tome imati gradonačelnik Igor Radojičić – rekao je Sandić i dodao da ovo odjeljenje radi na pripremi programa za narednu godinu.

Na ovaj način bi, kako kaže, bili ostvareni i dodatni prihodi koji bi bili usmjereni isključivo u povećanje nivoa usluge u javnom prevozu, što znači da bi grad mogao sufinansirati dodatne linije i polaske.

– Na primjer, ako eksperimentalna linija pokaže da prevoznici nemaju ekonomsku opravdanost, nema načina da ih na to natjeramo, a ako imamo sredstva kojima bismo mogli to sufinansirati, onda bi oni to morali ispoštovati i još mnogo drugih stvari – naglasio je Sandić.

Dodao je da bi od prihoda mogli dobiti i sredstva za bolje biciklističke staze i uređivati pješačke zone.

– Ako parking poskupi, to će biti u svim zonama, i to bi išlo linearno. Proširili bismo možda nultu zonu, da sadašnja druga zona bude prva, a prva da bude nulta zona. Na primjer, nelogično je da parking na staroj autobuskoj stanici, koja je srce grada, bude druga zona – objasnio je Sandić.

Banjalučanka Maja R. kaže da je poskupljenje parkinga ne bi iznenadilo jer je i sve drugo poskupjelo.

– Nadam se da će biti izgrađena i nova parking mjesta, jer su u centru grada velike gužve na parkinzima. Ne smeta mi da platim parking više ako ima dovoljno parking mjesta – rekla je ona.

Trenutna cijena parkinga u nultoj zoni, u kojoj je parkiranje moguće u maksimalnom trajanju od dva sata, je jedna KM po satu.

Za prvu zonu jedan sat parkiranja košta jednu KM, a cijena cjelodnevne karte u ovoj zoni je pet KM.

Druga zona košta 0,50 KM po satu, a cjelodnevna tri KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA