Pokojni američki senator dobija ulicu ili trg u Sarajevu?

433

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je danas inicijativu, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, da se jedan trg ili ulica u ovom gradu nazovu po nedavno preminulom američkom senatoru Džonu Mekejnu.

– Senator Džon Mekejn bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima je stvari nazivao pravim imenom i tražio pravedna rješenja za našu zemlju. Sarajevo i BiH će na ovaj način osigurati trajno sjećanje na njegovu istorijsku ulogu u izgradnji i njegovanju bratskih i prijateljskih odnosa između naroda BiH i Sjedinjenih Američkih Država – obrazložio je Skaka.

Gradonačelnik Skaka danas je informisao odbornike da je tokom posjete Vašingtonu obišao i grob uticajnog američkog senatora na mornaričkom groblju u Anapolisu gdje je simbolično položio zastave BiH i Sarajeva.

– Izuzetno cijenimo njegov doprinos u velikoj pomoći koju je američki narod pružio narodu u BiH – izjavio je gradonačelnik Sarajeva podsjećajući da je Mekejn tokom svoje političke karijere u nekoliko navrata posjećivao glavni grad BiH, te izgradio posebnu vezu sa ovom zemljom.

On je podsjetio da je tokom posjete Vašingtonu potpisao značajan memorandum o saradnji sa organizacijom Marshall Legacy Institute kojim se otvaraju vrata za realizaciju projekata s ciljem da se do 2020. godine Sarajevo potpuno očisti od mina.

– Obavili smo i niz važnih razgovora u američkom Kongresu, Stejt departmentu i učvrstili veze Sarajeva sa prijateljima u SAD, te otvorili mogućnost dublje saradnje – dodao je.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA