Počinju “Šantićeve večeri poezije”

561
Aleksa Šantić

U Mostaru će danas početi “Šantićeve večeri poezije”, koje se održavaju po 99. put i donose bogat program.

Manifestaciju organizuju SPKD “Prosvjeta” i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle”.

“Šantićeve večeri poezije” će početi pomenom pjesniku na pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega će biti svečano otvorena u Parku Alekse Šantića, a u Narodnom pozorištu Mostar biće održana predstava “Pjesnici pjevaju”.

Na programu će 8. oktobra biti veče pjesnika koji su ušli u uži izbor za Književnu nagradu “Aleksa Šantić”, 11. oktobra biće održano veče sevdaha, starogradskih i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića.

Za 13. oktobar zakazana je promocija knjige “Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru, maja 2016. godine” i dodjelu “Prosvjetine” stipendije “Vladimir Ćorović”.

Monodrama “Ima neka tajna veza” Milana Dimića biće održana 17. oktobra, a dva dana kasnije likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja. Za 20. oktobar je zakazano “Šantićevo veče” u Nevesinju.

Prema programu, 23. oktobra biće održana predstava “Ostajte” Nezavisnog univerziteta Banjaluka, zatim 26. oktobra izložba dokumentarne građe “Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada “Aleksa Šantić”, a 27. oktobra koncert Mješovitog hora “Sloga” iz Sarajeva. Posljednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, biće dodijeljena “Šantićeva nagrada”.

Organizatori kažu da su ovogodišnje “Šantićeve večeri poezije” postale manifestacija cijelog grada, jer su se u organizaciju uključili Gradska uprava, kulturne ustanove, kulturna društva i istaknuti intelektualci.

Manifestacija “Šantićeve večeri poezije” jedan su od kulturnih identiteta Mostara koji i danas ujedinjuje sve ljude svojim univerzalnim porukama mira, ljubavi i tolerancije.

Ove godine obilježava se 150 godina od rođenja Alekse Šantića i 50 godina od dodjele “Šantićeve nagrade za poeziju”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA