Počinje Sajam knjiga u Beogradu

546

Pjesnik i akademik Matija Bećković otvoriće danas 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf.

Do 28. oktobra, pod sloganom “Radost čitanja”, na površini od 30 000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1 000 izdavača iz zemlje i inostranstva, od toga 500 direktnih.

Otvaranju će prisustvovati ministri kulture Srbije, Maroka i Rusije, Vladan Vukosavljević, Mohamed El Araž i Vladimir Medinski koji će nešto kasnije u sali “Ivo Andrić” predstaviti svoju knjigu “Rat – mitovi ŠSR-a 1939-1945” u izdanju “Službenog glasnika”.

U ime zemlje počasnog gosta tokom Sajma predstaviće se pisac i umjetnik Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pjesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam održati 22. oktobra koncert u Domu omladine Beograd.

Među brojnim gostima iz inostranstva biće i Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (SAD), Jelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Njemačka).

Pripremljeno je više od 500 programa koji će se odvijati u salama i na štandovima izdavača.

U programu “Pišem, dakle postojim” biće potretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo – Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program “Misliti o knjizi” otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gdje vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji, ima li tabu tema u srpskoj književnosti…

“Vreme pamćenja” obuhvatiće tribine o rječnicima u srpskoj kulturi, o uticaju klasika na savremeno stvaralaštvo, naučnicima koji su nas zadužili, odnosu književnosti i politike, ratu kao večnoj književnoj temi, a sve povodom značajnih jubileja u srpskoj književnosti i kulturi.

Tu su još i programi “Knjiga će spasiti svet”, “Knjiga u javnosti”, “Slušanje/gledanje knjiga”, a program posvećen književnosti za djecu pod nazivom “Bajka o Kratkovečnoj” odvijaće se u sali “Desanka Maksimović” uz učešće pisaca Ljubivoja Ršumovića, Vladimira Andrića, Vladislave Vojnović, Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dejana Aleksića, Uglješe Šajtinca, Branka Stevanovića.

Biće priređeno više izložbi, organizovani Festival stvaralaštva mladih i Festival literature Mediterana.

Školski dan je 25. oktobra, porodični dani 22. i 23. oktobra.

Biće dodijeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dječiju knjigu, za najboljeg izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za mladog dizajnera i za izdavača, knjigu ili strip, nagrada “Bogdan Kršić” za najljepšu knjigu, nagrada za najljepšu dječju knjigu, kao i nagrade novinara koji izvještavaju sa Sajma.

Istovremeno će od 24. do 28. oktobra biti organizovani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga “Media market”.

Cijena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posjete košta 150 dinara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA