Peter Jackson ima iznenađenje – “They Shall Not Grow Old” (VIDEO)

535

Reditelj Peter Jackson snimio je svoj prvi film u četiri godine. U pitanju je dokumentarac “They Shall Not Grow Old” i to o Prvom svjetskom ratu u njegovom punom razarajućem “svjetlu”.

Za film je pušten i prvi foršpan. Jackson i njegova ekipa uzeli su stare filmske isječke pa su ih iz crno-bijele tehnike prebacili u boju. Time su nam napokon uspjeli prikazati kako su tačno neki elementi tog užasnog rata izgledali.

“They Shall Not Grow Old” ima za cilj da pokaže kako je u stvari sve izgledalo i da nam približi nam ljudsku stranu rata. Reditelj je proveo mjesece i mjesece u BBC-ju kao i u arhivi Imperijalnog ratnog muzeja, kako bi što bolje satkao priču koju želi da ispriča. Time je uspio napraviti priču u kojoj ćemo vidjeti okrutnu stvarnost rata, kao i stav vojnika naspram istog. Takođe, “They Shall Not Grow Old” će nam pokazati kako su vojnici jeli, spavali, stvarali prijateljstva i generalno provodili svoje vrijeme dok nisu ratovali na frontu.

Samo ime filma dolazi iz pjesme Laurencea Binyona, “For the Fallen”, objavljene nedugo nakon početka rata, u septembru 1914. godine. S vremenom je pjesma, koja hvali vojnike koji odlaze u smrt, postala oda sjećanja na te ljude.

– Želio sam posegnuti kroz maglu vremena i dovući te ljude u moderni svijet, kako bi ponovno dobili svoju ljudskost, umjesto da ih gledaju kao figurice nalik Charlieju Chaplinu u arhivskom filmu. Koristeći kompjutere kako bismo izbrisali tehničke limitacije možemo vidjeti i čuti “Veliki rat” onako kako su ga oni iskusili – rekao je Jackson.

Film za sada ima distribuciju samo u Evropi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA