Penzionerka osuđena zato što je po selu tračala komšije

466

U bizarnom sudskom procesu koji se vodio na Opštinskom sudu u Bjelovaru, penzionerka Marica (56) iz malenog naselja u sastavu grada Garešnice osuđena je zbog teškog sramoćenja komšija.

Sud ju je osudio na uvjetnu novčanu kaznu u iznosu od 5 000 kuna, koja se neće izvršiti ako optužena u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Ivan i Đurđica, koji žive u Njemačkoj, podnijeli su tužbu protiv komšinice Marice krajem marta 2013. godine. U tužbi su naveli da su ih krajem 2012., kad su se vratili kući iz Njemačke, komšije i rodbina obavijestili da ih njihova komšinica kleveće po mjestu i o njima priča ružne stvari. U sklopu procesa Sud je saslušao sedam svjedoka i obavio brojne druge dokazne radnje te utvrdio da njihova tužba ima osnova.

Svjedoci su u sklopu suđenja potvrdili da je Marica izjavila da su Ivan i Đurđica prolupali, da su bijeda i da ne znaju šta rade. Supružnici su, također, utvrdili da su Maricu sreli u jednoj trgovini u trenutku kad su kupovali hranu za psa te da je ona pri izlasku pred dvije žene i jednim muškarcem prstom pokazala na njih i govorila da su ljudi koji jedu pseću hranu.

Dodali su i da se, zbog svega što je Marica govorila o njima, osjećaju poniženo i potišteno. Optužena Marica navela je u svoju odbranu da se ne smatra krivom te je rekla da nikad nije rekla to za šta je tužioci optužuju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA