Pavić ne odustaje od premijera, razgovaraće sa oba bloka?

3412
Marko Pavić

Marko Pavić, lider Demokratskog narodnog saveza, ne planira da odstupi od zahtjeva da mandatara buduće Vlade RS imenuje stranka koju vodi, potvrđeno je za SrpskaCafe u DNS-u.

Iako je predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji će se naredne četiri godine preseliti u Predsjedništvo BiH, i poslije izbora potvrdio da će SNSD imenovati mandatara, dobar rezultat DNS-a dao je “krila” lideru te stranke, a kako stvari sada stoje, od pomenute namjere ne razmišlja odustajati.

– Pavić je osokoljen dobrim izbornim rezultatom DNS-a. Stranka će imati i do 12 poslanika i nema kombinacije, sem velike koalicije SNSD-a i SDS-a a koja je teško ostvariva, u kojoj DNS neće biti dio buduće skupštinske većine. Zbog toga ne planira da se povuče pred liderom SNSD-a Dodikom i nastavlja da insistira da njegova stranka imenuje mandatara – rečeno je nezvanično za SrpskaCafe iz DNS-a.

I sam Pavić danas je javno potvrdio da očekuje poštovanje koalicionog dogovora koji je podrazumijevao podršku SNSD-ovim kandidatima za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva a da zauzvrat DNS-u pripadne premijerska funkcija.

– DNS nema razloga da mijenja ono što je obećao narodu, da će nakon izbora imati premijera. DNS je ostvario odličan izborni rezultat i ima obavezu prema glasačima da ispuni ono što je obećao u kampanji. O budućem premijeru prvo ćemo razgovarati sa starim koalicionim partnerima, ali je sad preuranjeno govoriti o tome jer još nisu poznati svi rezultati – rekao je danas Pavić.

Kako ističu naši sagovornici iz DNS-a, Pavić je namjerno naglasio da će “prvo razgovarati sa starim koalicionim partnerima”, ostavivši otvorenu mogućnost da bi za zajednički sto mogao sjesti i sa strankama okupljenim u Savez za pobjedu, ako “stari partneri” ne uvaže njihove zahtjeve.

– Sigurno je da će DNS ići do kraja da se nađe zajednički jezik sa SNSD-om i SP-om ali ako političkom trgovinom ne isposluje dobar dio “koalača” za svoju stranku ni razgovori sa drugom stranom nisu isključeni – kaže naš sagovornik.

Pored premijerske pozicije, Pavić bi mogao insistirati i da Ujedinjena Srpska, koja je dobila tri poslanika, ne bude dio skupštinske većine, jer je svjestan da bi to obezbijedilo dugoročno jačanje i rast stranke koja mu je “trn u oku”.

– Svjestan je da sada mora pokazati “mišiće” jer je 2014. bio u istoj situaciji. Tada je takođe tražio jednog kandidata za pojedinačne funkcije da bi se poslije povukao uz usmeni dogovor da će DNS-u pripasti mjesto premijera. Od toga nije bilo ništa. Sada je sve bilo identično osim što su dogovor stavili na papir – ističe naš sagovornik.

Inače, DNS će u narednom sazivu Narodne skupštine RS imati i do 12 poslanika što je neuporedivo bolji rezultat od 2014. godine. Podsjećamo, tada su obezbijedili osam poslanika ali su ih ubrzo napustili naprednjaci Adam Šukalo i Goran Đorđić, sa kojima su bili u koaliciji. Prelazak Darka Banjca iz SDS-a u stranku Marka Pavića omogućio je DNS-u sedam ruku, što je i dalje duplo manje od situacije u kojoj se nalaze sada.

Marko Pavić danas definitivno ima na osnovu čega da “zateže” sa zahtjevima.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA