Patrijarh Irinej osveštava drugu srpsku crkvu u Africi! (FOTO)

906

Srpski patrijarh Irinej će uskoro, kao što je najavio portal SrpskaCafe, osveštati drugu srpsku pravoslavu crkvu u Africi koja se gradi u u elitnom dijelu glavnog grada Bocvane Gaberona i posvećena je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu.

Patrijarh Irinej će, kako za SrpskaCafe najavljuju predstavnici srpske zajednice iz Bocvane, posjetiti tu zemlju počev od 24. oktobra, a do 4. oktobra obići će i Južnu Afriku –Kejptaun i Johanesburg, gdje je Hram Svetog Apostola Tome.

Inače, drugu srpsku crkvu na „crnom“ kontinentu grade Srbi i njihovi prijatelji iz afričke države Bocvana, a kamen temeljac je, uz blagoslov patrijarha Irineja i patrijarha aleksandrijskog Teodora Drugog, položen još oktobru 2016. godine.

– Radovi su počeli u januaru ove godine. U blizini crkve biće sagrađen i Klub srpskog društva u Bocvani – kancelarije, učionice, škola za srpsku djecu, prostor za druženje, kao i restoran u kome će se pripremati domaći specijaliteti – ističu za SrpskaCafe Srbi iz Bocvane.

Oni navode da u Bocvani i njenoj prijestonici Gaberonu živi 30 do 40 srpskih porodica.

Podsjećamo, ceremoniji polaganja kamena temeljca za prvu srpsku crkvu u Bocvani prisustvovali su tadašnji ministar rudarstva Bocvane Sadik Kebonang, ambasador Srbije u Južnoj Africi Božin Nikolić, brojne diplomate iz Rusije, Kipra, Grčke, Srbi iz Bocvane i Južne Afrike, predstavnici Udruženja Srba u Bocvani.

U temelje ove crkve ugrađeno je i kamenje iz najsvetijih mjesta svijeta i Srbije, ali i iz Trebinja.

Bocvana je država u južnoj dijelu Afrike. Graniči s Namibijom na zapadu i sjeveru, Zambijom na sjeveru, Zimbabveom na istoku i Južnoafričkom Republikom na jugu. Zahvaljući proizvodnji dijamanata ovo je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Africi.

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA