Otkupljivači „poludjeli“ za sjajnim metalom: Duplo unosniji od zlata!

701

Otkup rodijuma je u posljednje vrijeme u BiH postao unosniji od otkupa zlata, jer se za finu uncu, odnosno oko 31 gram ovog plemenitog metala može dobiti 2 185 dolara, što je gotovo 3 750 ovdašnjih maraka!

Otkupljivači ovog metala iz Bijeljine, Mostara i Sarajeva navode da kupuju rodijum u svim oblicima, od predmeta do laboratorijskog posuđa i rodijuma u žici.

– Cijena po dogovoru – ističu oni ne otkrivajući koliko novca nude po gramu ili finoj unci ovog metala.

Više banjalučkih zlatara i poznavalaca plemenitih metala, s kojima smo razgovarali, ističu za SrpskaCafe da rodijum spada u najskuplje plemenite metale na svijetu.

– Koštao je po finoj unci i do 10 000 dolara, ali mu je onda pala cijena na berzama. Sada košta 2 185 dolara po unci i trenutno je duplo skuplji od zlata – kažu naši sagovornici.

Oni naglašavaju da rodijum jeste izuzetno unosan za otkup, ali da je pitanje koliko tog metala ima kod nas, koliko je dostupan i koliko ga ljudi uopšte poznaju.

– Rodijum se može naći u katalizatorima za automobile i druga vozila, u skupim laboratorijskim aparatima, raznim vrstama grijača, u hemijskoj i avionskoj industriji… Od njega se prave skupa ogledala a koristi se za oblaganje nakita od, na primjer, bijelog zlata, platine ili srebra, što poskupljuje cijenu tog nakita – kažu oni.

Rodijum (Rh) je srebrno-sjajni, tvrdi, teško topljivi i nereaktivni prelazni metal koji ima dosta sličnosti sa platinom i paladijumom. Mnogo je tvrđi od zlata i platine, ali može da se kuje i izvlači u žice.

Svjetska proizvodnja rodijuma u 2005. godini iznosila je samo 23,5 tona. Od ukupne proizvodnje oko 83 odsto se odnosi na Južnoafričku Republiku. Drugi najveći proizvođač je bila Rusija sa 11,9 odsto, a nakon nje Kanada i Zimbabve.

Godine 1979. poznati britanski muzičar Pol Makartni dobio je rodijumsku umjesto platinaste ploče za najprodavanijeg izvođača i tekstopisca svih vremena.

Redakcija SrpskaCafe-a

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA