Oskarovac otvara Međunarodni festival animiranog filma

430

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2018”, koji organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks art”, biće svečano otvoren u srijedu u 20 časova u Velikoj dvorani “Cineplexxa Palas“ u Banjaluci.

Tradicionalnu manifestaciju otvoriće svjetski poznati ruski animator Aleksandar Petrov, dobitnik Oskara za film “Starac i more” 1999. godine.

Svečanom otvaranju Festivala prethodiće izložba “Zagrebačka škola crtanog filma”, koja donosi orginalne crteže i folije 13 najznačajnijih autora ove, svjetski poznate, škole.

Postavka će biti otvorena u 18 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Aleksandar Petrov, autor filmova, nagrađen najznačajnijim svjetskim priznanjima u animiranom filmu, poznat je po veoma zahtjevnoj i komplikovanoj tehnici slikanja pastelnim uljanim bojama na staklu, koja traži puno vremena, pa je zato koristi veoma mali broj animatora u svijetu.

Petrov uz različite kistove koristi vrhove prstiju za rad sa bojama koje nanosi na razne staklene ploče koje su postavljene na više nivoa (multiplan), oblikujući magičan, poetičan svijet specifičnog vizuelnog i narativnog stila.

Njegovi najpoznatiji filmovi “Sirena” i “Starac i more” (prvi animirani film snimljen u IMAX formatu) biće prikazani na otvaranju Festivala.

Učešće velikana svjetske animacije na Festivalu biće upotpunjeno i prezentacijom njegovog rada, uz razgovor sa publikom, te sa studentima animiranog filma, nakon čega će banjalučka publika biti u prilici da pogleda i retrospektivu njegovih filmova.

Nakon ceremonije otvaranja i prikazivanja fimova u okviru takmičarskog programa, planiran je tradicionalni “Anima party”, u Dječijem pozorištu RS, od 22 časa.

Novina ove godine je da će Festival animiranog filma biti održan i u Trebinju. Svečano otvaranje planirano je za 20 časova, u Kulturnom centru.

Na konkurs pristiglo 517 animinranih filmova

Na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“ pristiglo je 517 animiranih filmova iz 39 država svijeta.

Selekciona komisija Festivala odabrala je 48 animiranih filmova u glavni takmičarski program i 13 u dječiji. 42 filma koja nisu ušla u takmičarski program, biće prikazana u dva programa „Panorama“.

Na konkurs Festivala najviše je pristiglo filmova iz Francuske, Poljske, SAD, Rusije, Hrvatske i Španije.

Detaljan program Festivala možete pročitati na sajtu banjalukanima.org

Pored toga što će imati priliku da vide vrhunski presjek svjetskog animiranog filma, Festival posjetiocima nudi i raznovrsne pratreće programe. Tokom trajanja Festivala, do 28. oktobra, publika će imati priliku da vidi presjek savremene animirane scene Republike Srpske, upozna se sa interesantnim gostima, pogleda nekoliko premijera, izložbu originalnih crteža legendarne “Zagrebačke škole animiranog filma”, ali i da uživa u promocijama i predavanjima.

Finasijski, održavanje Festivala podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

Zbog skromne finansijske podrške grada Banjaluka, Festival ove godine nije u godišnjem kalandaru kulturnih manifestacija grada Banjaluka.

Održavanje Festivala pomogao je prostorom i tehničkim resursima “Cineplexx Palas” iz Banjaluke, a medijski pokrovitelj je “Elta televizija”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA