Oprez: Nova akcija MUP-a od 15. do 30. oktobra!

949

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u narednom periodu realizovaće akciju “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni” sa ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju i smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama.

Akcija će na području Srpske trajati od 15. do 31. oktobra, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

– Podsjećamo građane da je korištenje pojasa i sjedalica zakonska obaveza, te da je zabranjena upotreba mobilnih telefona za vrijeme upravljanja vozilom – naveli su iz MUP-a.

Iz MUP-a apeluju da se učesnici u saobraćaju pridržavaju zakonskih propisa i na taj način utiču na smanjenje mogućih posljedica po sebe i po druga lica.

– U devet mjeseci ove godine evidentirano je 7 628 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo 2 645 lica, od kojih je više od 75 odsto vozača, suvozača i putnika – navodi se u saopštenju i dodaje da je analizom utvrđeno da veći broj ovih lica nije koristio pojas.

Iz MUP-a naglašavaju da su u tom periodu zbog nekorištenja pojasa izdata 12 324 prekršajna naloga, dok je zbog nepropisnog prevoza djece na prednjem i zadnjem sjedištu izdato 376 naloga.

– Zbog korištenja mobilnog telefona za vrijeme učestvovanja u saobraćaju sankcionisano je 1 790 vozača – naveli su iz MUP-a.

Iz ove institucije poručuju da korištenje pojasa znatno utiče na smanjenje posljedica povreda vozača, suvozača i putnika, dok je korištenje sjedalice za djecu najbolji način zaštite djece od neželjenih posljedica.

Upotreba mobilnog telefona vozaču prilikom vožnje odvlači pažnju, povećavajući rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda, napominju iz MUP-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA