Opada prodaja dizel automobila u Evropi

396

Prodaja automobila sa dizel motorima u Evropi drastično je smanjena u prvoj polovini ove godine zbog zabrinutosti kupaca u pogledu zagađenja i niže vrednosti vozila prilikom preprodaje.

– Osjećaj nezadovoljstva prema dizelašima širi se čitavom Evropom – objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u najnovijem izveštaju, a prenosi Rojters.

Tržišni udio koji se odnosi na prodaju dizelaša u Evropskoj uniji pao je na 36,5 odsto u prvoj polovini ove godine, sa 42,5 posto u istom periodu godinu dana ranije, pokazao je taj izvještaj.

Obim prodaje smanjen je za 16 odsto, na 3,12 miliona automobila, a u Britaniji je prodato čak 30 odsto manje dizelaša u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U Njemačkoj, matičnoj zemlji najvećih svjetskih proizvođača dizel automobila, kao što su Folksvagen i BMW, udio prodaje dizelaša smanjen je na 31,1 odsto od ukupno prodatih automobila, sa 41,3 odsto godinu godinu dana ranije.

Mnogi veliki evropski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane dizel automobila kako bi suzbili zagađenje životne sredine.

Evropa je od 80-ih godina prošlog vijeka bila najveće tržište dizelaša u svijetu, jer su evropske vlade stremile motorima velike efikasnosti kako bi zauzdale potrošnju nafte i ograničile emisije ugljen-dioksida.

Dizelaši su, međutim, proteklih godina izgubili privlačnosti zbog visokog nivoa emisija otrovnih čestica, i VW-ovog skandala iz 2015. godine sa varanjem na regulatornim testovima o količini štetnih izduvnih gasova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA