Objavljena posljednja knjiga Stivena Hokinga

433

Naučnik Stiven Hoking radio je na posljednjoj knjizi, kad ga je smrt preduhitrila. Njegova porodica i kolege dovršili su je uz pomoć njegovih ličnih arhiva.

– Bog ne postoji – zaključak je slavnog fizičara Stivena Hokinga čija je posljednja knjiga objavljena prije nekoliko dana. Knjigu je dovršila porodica slavnog fizičara nakon njegove smrti, a djelo navodno donosi odgovore na pitanja koja je Hokinga najčešće primao tokom života, piše CNN.

Kako dalje piše ovaj medij, nekoliko je zaključaka koji su izazvala velik interes javnosti, a jedan od njih je i Hokingovo uvjerenje da nismo sami u svemiru. Fizičar je takođe govorio kako će umjetna inteligencija potući ljudsku, ali i da ne možemo isključiti mogućnost putovanja kroz vrijeme.

– Bog ne postoji. Niko ne upravlja svemirom – napisao je Hoking u izdanju “Kratki odgovori na velika pitanja”.

Hoking, kojeg su inače smatrali jednim od najbriljantnijih naučnika generacije, umro je u martu ove godine u dobi od 76 godina. Gotovo cijelog života patio je od ALS-a, neurodegenerativne bolesti takođe poznate kao Lou Gehrigova bolest. Naučnik je radio na posljednjoj knjizi, kad ga je smrt preduhitrila.

– Vijekovima se vjerovalo kako su invalidi poput mene žrtve prokletstva za koje je odgovoran Bog. Ja preferiram da se sve može objasniti na drugi način, uz pomoć zakona prirode – rekao je.

Njegova porodica i kolege dovršili su je uz pomoć njegovih ličnih arhiva, piše CNN.

Lusi Hoking, koja je pomogla završetku knjige za CNN je kazala kako su ljudi najčešće tražili odgovore na pitanja jesmo li sami u svemiru, ima li Boga, ali i postoji li mogućnost putovanja kroz vrijeme. Za one koje bi njegova tvrdnja o nepostojanju Boga mogla razočarati, fizičar je ostavio pomoć u vidu bistrog zaključka. Na pitanje kako oblikovati budućnost, u posljednjem poglavlju posljednje knjige, Hoking je napisao: “Sjetite se gledati u zvijezde, a ne u svoje vlastite noge”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA