Novi sukob policije i migranata, Hrvatska podiže ogradu (VIDEO)

747

Na Graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata usljed čega je povrijeđeno nekoliko osoba, među kojima ima i žena.

Kako je objavila agencija Anadolija, vozilom hitne pomoći odvezeni su povrijeđeni migranti u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da pređu u susjednu Hrvatsku, dok se policija trudi da ih u toj namjeri onemogući.

Na hrvatskoj granici podiže se ograda, javlja Avaz.ba. U međugraničnom pojasu Granična policija BiH ograničava kretanje.

Povrijeđenim migrantima medicinsku pomoć pružili su i pripadnici organizacije “Ljekari bez granice”, javio je Avaz.ba.

I dalje su svi na mostu koji je granica između BiH i Hrvatske. Ispred migranata je prvo kordon bh. policije, a nekoliko metara od njih i hrvatska policija.

Broj migranata se postepeno povećava, jer im se pridružuju nove grupe, koje dolaze iz različitih prihvatnih centara.

U pokušaju proboja policijskog kordona od strane migranata dvije osobe su povrijeđene. Hitna pomoć je upravo stigla da ozlijeđenim migrantima pruži pomoć.

Posted by Radio Velika Kladuša on Srijeda, 24. Oktobar 2018.

Na granicu BiH i Hrvatske stigao je helikopter MUP-a Hrvatske sa specijalicima.

Migranti se pokušavaju ilegalno prebaciti u Hrvatsku, piše Index.hr.

Iz Granične policije BiH je saopšteno da je grupa od oko 250 migranata koji su prenoćili u blizini granične linije BiH i Hrvatske uspjela oko 10 časova pomjeriti bliže Međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša/Maljevac.

– Tokom njihovog prodora prema prelazu policijski službenici Granične policije BiH nisu upotrebljavali silu, a zajedno s kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske spriječili su dolazak migranata na prelaz koji je na području Hrvatske – saopšteno je iz Granične policije.

Oni su naveli da nema povrijeđenih migranata, niti službenika Granične policije BiH.

– U skladu s mogućnostima Granična policija BiH povećala je broj službenika koji su s migrantima ispred prelaza. Dio migranata sjeo je na most zbog čega je do daljnjeg onemogućem saobraćaj preko MGP Velika Kladuša/Maljevac – saopšteno je.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA