Nove šefove u NSRS biraju SDS, PDP i SP

687

Dugogodišnji šefovi poslaničkih klubova SNSD-a i DNS-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković i Spomenka Stevanović najvjerovatnije će i u naredne četiri godine biti na tim funkcijama, dok se u najvećim opozicionim partijama SDS-u i PDP-u to još ne zna, jer dosadašnji šefovi Vukota Govedarica i Miroslav Brčkalo neće biti poslanici u novom sazivu republičkog parlamenta.

Pored SDS-a i PDP-a, ne zna se ni ko će biti prvi poslanik Socijalističke partije, jer dosadašnji šef Kluba poslanika SP-a Slobodan Protić nije osvojio poslanički mandat.

Ni u jednoj stranci ne žele da favorizuju nikoga od svojih poslanika i da tvrde da će biti šef poslaničkog kluba, ali je interesantno da u najvećoj opozicionoj stranci i ne postoji favorit.

Čavić ili Jandrić?
Krsto Jandrić

U NDP-u bi šef Kluba poslanika trebalo da bude biran između lidera partije Dragana Čavića i njegovog zamjenika Krste Jandrića.

Najvjerovatnije da će to biti dosadašnji šef kluba Krsto Jandrić, iako je moguće i da lider stranke odluči da bude na čelu kluba, ali nisu prevelike šanse za to.

Miladin Stanić, koji je jedno vrijeme bio zamjenik Vukote Govedarice na poziciji šefa Kluba poslanika, kaže da se šef bira na prvoj sjednici kluba uoči konstitutivne sjednice NSRS.

– Na sjednici kluba se i predlaže i bira, tako da je nezahvalno govoriti ko će biti, jer svako od poslanika može da bude na toj poziciji – kratko je rekao Stanić, koji je jedan od šestorice dosadašnjih poslanika SDS-a, pored deset novoizabranih članova Kluba poslanika ove stranke.

Za razliku od SDS-a, u PDP-u se već sada zna da bi nekoliko ozbiljnih kandidata vrlo rado bili na čelu kluba. Među njima su najmlađi poslanik u novom sazivu Draško Stanivuković, zatim predsjednik banjalučkog odbora PDP-a i aktuelni ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ali i generalni sekretar ove stranke Perica Bundalo, kao i dosadašnji poslanik i nosilac kompenzacione liste Dragan Galić.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha ove partije, moguće je da na kraju ne bude niko od njih.

– Moguće je da na kraju niko ne bude šef kluba, već da dobiju šeficu i da kompromisno rješenje bude Jelena Trivić, čime bi pored Spomenke Stevanović još jedna žena bila na čelu poslaničkog kluba – otkriva ovaj sagovornik.

Ni u Socijalističkoj partiji se ne zna ko će biti na čelu kluba, a kako stvari stoje, najbliži tome je poslanik ove stranke iz Hercegovine Maksim Skoko.

– U Klubu SP-a će biti preslagivanja, pa se još ne zna ni ko će sve biti poslanici ove stranke, a kamoli ko će biti šef kluba. Petar Đokić sigurno neće ostati poslanik, osim u slučaju da bude šef parlamenta, a ukoliko ode na neku funkciju u izvršnoj vlasti, u poslaničke klupe će umjesto njega potpredsjednik SP-a Dalibor Stević, koji sigurno ne bi imao ništa protiv toga da bude prvi poslanik SP-a. Srđan Todorović, koji ima podugačak parlamentarni staž, ali u dobojskoj Skupštini i koji bi sigurno dobro vodio poslanički klub, jer pored neophodnog iskustva uživa i veliko povjerenje vrha stranke i njenog predsjednika, vjerovatno će vratiti mandat i ostati na čelu Fonda za zaštitu životne sredine RS. Šef banjalučkih socijalista Goran Selak, koji je najzaslužniji za istorijski rezultat SP-a u Banjaluci, prvi put je ušao u parlament i smatra da neko iskusniji treba da vodi poslanički klub, tako da sve ide u prilog tome da će Maksim Skoko voditi klub, ali ni to nije sigurno – objašnjava izvor “Glasa Srpske” odlično upućen u dešavanja u SP-u.

U probosanskom poslaničkom klubu “Zajedno za BiH” šef će biti biran između Senada Bratića i Edina Ramića, pri čemu se neće previše otimati za tu funkciju zato što će onaj drugi biti potpredsjednik NSRS iz reda Bošnjaka.

Ujedinjena Srpska sa tri poslanika će imati poslaničku grupu, a na njenom čelu će najvjerovatnije biti ugledni banjalučki advokat Milan Petković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA