Nova pravila u ULEB takmičenjima

358

Evroliga i Evrokup dobili su nekoliko novih i zanimljivih izmjena u pravilima za novu sezonu.

Evroliga se iz godine u godinu trudi da uvede novine u igru kako bi se povećala atraktivnost takmičenja, ali često te promjene dovode do bizarnih situacija.

Jedna od njih u prethodnim sezonama je bila tehnička greška, kada se nakon iste lopta oduzima ekipi čiji je igrač ili trener kažnjen zbog prigovora ili neke druge tehničke greške.

Od ove sezone ta praksa se mijenja, pa će nakon dodjeljenog slobodnog bacanja, lopta ostati u posjedu tima koji ju je imao i u trenutku sviranja tehničke.

Takođe, uvedeno je i pravilo tehničke greške za defanzivne igrače koji u posljednja dva minuta utakmice ili produžetka pređu aut liniju dok protivnik pokušava da ubaci loptu u igru.

Osim toga, trener će moći da bira s kog mjesta će njegov tim da izvodi loptu nakon tajm-auta, što će svakako uticati na atraktivniju završnicu mečeva.

Takođe, poslije nesportske greške ili isključenja igrača, tim koji ima posjed će dobiti napad od 14 sekundi.

Svakako najatraktivnija promjena je omogućavanje igračima da sami sebi asistiraju za “alej-up” bacnjem lopte o tablu.

Do sada su se sudili koraci, ali je FIBA odlučila da prestane da ograničava kreativnost igrača i omogući im da pokažu da su na istom atletskom nivou kao kolege iz NBA, gdje je dozvoljeno da igrač u kontranapadu baci loptu od tablu i tako atraktivno zakuca.

Među promjenama valja istaći i faul u napadu. Sada će protivnik nakon ofanzivnog faula rivala dobijati 14 sekundi za novu organizaciju igre, umjesto dosadašnjih 24, ako se lopta izvodi na protivničkoj polovini terena.

U utorak je počela nova sezona u Evrokupu, dok u Evroligi kreće naredne sedmice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA