Nova poskupljenja pustoše novčanike

643

Građane BiH pogodila su nova poskupljenja, a nakon poskupljenja goriva, veće cijene vidljive su i u prodavnicama prehrambenih proizvoda i pekarama.

Cijene u BiH prosječno za godinu dana porastu blizu dva odsto. Podatke potvrđuju i iz Agencije za statistiku BiH navodeći da su cijene u 2017. i 2018. godini porasle za četiri odsto. Građani najviše osjete promjene u cijeni prehrane i goriva.

Iz Udruženja potrošača navode da su građani primorani da idu od marketa do marketa u potrazi za nižim cijenama.

– Sve se to dešava u ovom vremenu kada se pažnja više posvećivala izbornim pričama, a ne potrošačkim. To je postalo standardno i ljudi nekako na to ne reaguju, a trebalo bi jer se to odnosi na njihov kućni budžet – smatra Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don”, Prijedor.

O visokim cijenama u BiH svjedoče i građani koji žive u državama Evropske unije gdje su plate i penzije nekoliko desetina puta veće.

– Gorivo najviše poskupljuje. Jedno vrijeme smo se bunili, a sada nema više upozorenja i najava. Jednostavno ujutro prođemo pored pumpi i vidimo da je nova cijena goriva – ističu u Udruženju.

Poznavaoci prilika tvrde da će do kraja godine cijena dizela dostići cijenu od 2.50 KM, te da će se taj galopirajući rast nastaviti i u narednoj godini. Da potrošači jedva krpe kraj s krajem, potvrđuje i podatak da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu 1 869 KM, a istovremeno je prosječna plata u BiH 852 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA