Nobel za mir doktoru i bivšoj robinji

498

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir su doktor iz Konga Denis Mukvege i Nadija Murad, bivša robinja tzv. Islamske države.

Doktor Denis Mukvege je ginekolog, a Nadija Murad, pripadica naroda Јazida iz Iraka, a nagrađeni su prestižnom svjetskom nagradom za aktivizam u borbu protiv korištenja silovanja kao oružja u ratu, objavio je u Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Nobelov komitet je za ovogodišnju nagradu primio 216 nominacija za pojedince i 115 za organizacije. Međutim, samo par imena procurilo je u javnost. Nobelov komitet, naime, već 50 godina čuva u strogoj tajnosti imena svih kandidata, a ako i neko dospije u javnost, tu je zbog toga što je objavio onaj ko nekog nominuje.

I ove godine neka imena izazivaju kontraverze. Naime, među poznatim nominovanima za Nobelovu nagradu za mir je sirijska civilna orgnazicija “Bijeli šlemovi”, oko čije uloge u Siriji se nikako ne slažu sukobljene strane.

Takođe, nominovani su i ruski list “Novaja gazeta”, Edvard Snouden koji je obejlodanio na stotine tajnih dokumenata američke nacionalne službe za bezbjednost, Komeserijat UN za izbjeglice, prenio je AP.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA