Njemačka proširuje sistem šestomjesečnih viza

696
Foto:Pixabay

Vlada Njemačke saopštila je da će proširiti sistem šestomjesečnih viza, omogućujući ljudima izvan Evropske unije da potraže posao u toj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izjavio je da će vize, koje su trenutno dostupne fakultetski obrazovanim ljudima, biti proširene na ljude sa kvalifikacijama za određene profesije.

Zehofer je pri tome istakao da Njemačka ne želi “imigraciju u sistemu socijalnog osiguranja”, tako da će podnosioci zahtjeva za vizu morati da dokažu da mogu da se sami izdržavaju i da govore njemački jezik.

Ministar za rad Hubertus Hajl je rekao da je vlada usaglasila i “pragmatično” rješenje za odbačene tražioce azila koji imaju posao u Njemačkoj i dobro su integrisani.

Prema njegovim riječima, vlada želi da im dodijeli pouzdan status da ne bi “pogrešne ljude slala kući, a potom svim silama pokušavala da zaposli kvalifikovane radnike iz trećih zemalja”.

S druge strane vlada Velike Britanije je saopštila da će, prema novim imigracionim propisima te zemlje nakon istupanja iz Evropske unije, prioritet imati visokokvalifikovane pridošlice, pri čemu građani EU neće imati nikakvu prednost.

Premijerka Tereza Mej izjavila je da će Britanija ostati otvorena zemlja, ali da će prvi put poslije više decenija ta zemlja kontrolisati i birati koga želi na svojoj teritoriji.

Vlada je, takođe, potvrdila da svi građani EU koji trenutno žive u Britaniji mogu da ostanu u toj zemlji poslije Bregzita.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA