Nijemci zadovoljni “debljinom” svog novčanika

650

Nijemci su vrlo zadovoljni svojom finansijskom situacijom, pokazalo je istraživanje Saveza njemačkih štedionica, čiji su rezultati objavljeni danas.

Na pitanje kako procjenjuju svoju finansijsku situaciju, 63 odsto ispitanika dalo je odgovor “dobro” ili “vrlo dobro”, dok je samo osam odsto odgovorilo “loše”. Svoje finansijsko stanje je kao “osrednje” opisalo 29 odsto anketiranih, prenijela je HINA.

Istraživanje, koje je za Savez njemačkih štedionica sproveo institut “Kantar Added Value”, pokazaalo je najpozitivniju procjenu vlastitih finansija otkako je početkom prošle decenije uvedeno ovo ispitivanje.

Sredinom prošle decenije samo 40 odsto njemačkih građana je svoju finansijsku situaciju doživljavalo kao dobru, dok je 18 posto smatralo da se nalazi u finansijskim neprilikama.

Najnovije istraživanje je pokazalo i velike razlike u zadovoljstvu finansijama građana iz različitih saveznih pokrajina.

Tako je zadovoljstvo najizraženije u saveznoj pokrajini Hesen, gdje se nalazi finansijska metropola Frankfurt. Takođe su svojim finansijama zadovolji i žitelji južnih, dobrostojećih pokrajina, poput Bavarske i Baden Virtemberga.

Nezadovoljni su prvenstveno žitelji istočnih saveznih pokrajina. Po nezadovoljstvu prednjače stanovnici glavnog grada Berlina, gdje 16 odsto građana opisuje svoje finansijsko stanje kao loše. U prestonici su posljednjih godina i najbrže rasli izdaci poput stanarina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA