(Ne)realno povećanje prosječne plate na 1 000 KM?

781
plate

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, gostujući sinoć na ATV-u, izjavio je da će rukovodstvo Srpske odmah poslije izbora razmotriti mogućnost da prosječna plata bude 1 000 KM. 

On je najavio da će “izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da obezbijedimo uvećanje plate do tog iznosa”.

Prema njegovim riječima, to bi u prosjeku bilo povećanje od 120 KM.

To znači da prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 880 KM, što baš i nije istina.

Tragajući za provjerom ove informacije, portal SrpskaCafe konsultovao je zvanične podatke Republičkog zavoda za statistiku RS.

Naime, kako je navedeno u zvaničnim podacima, prosječna neto plata u Republici Srpskoj u avgustu ove godine iznosila je 852 KM, što je u odnosu na isti mjesec 2017. godine više za 0,8 odsto. Takođe, prosječna neto plata od januara do avgusta ove godine iznosila je 843 KM i veća je za pola procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Dakle, prosta računica kojom se na prosječnu neto platu doda iznos od 30 KM, za koji je uvećana avgustovska plata svih radnika u Srpskoj, nije dala konačan rezultat u uvećanju prosječne plate za toliki iznos, već za samo nekoliko maraka.

To znači da će onaj ko bude na vlasti nakon izbora morati da “izračuna i vidi” kako da prosječnu platu poveća za 150 KM, a ne za samo 120 KM, ukoliko mu to tada bude cilj.

Redakcija SrpskaCafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. ”Размотрити могућност”,тако каже Предсједник. Нема од тога ништа, само предизборна прича. Како је лијепо рекао Мило Ђ. ”гласајте за нас биће нам боље”. Властима ће у сваком случају бити боље.

Comments are closed.