Iako mnogi ne mogu da počnu dan bez jutarnje kafe, naučnici upozoravaju da je najbolje ovaj napitak izbjegavati ujutru i konzumirati ga tek kasnije tokom dana.

Naime, nedavna anketa Rojtersa pokazala je da više od 85 odsto ljudi u Americi redovno konzumira kofein, pa nije ni malo čudno što ih jutra asociraju na miris sveže kafe.

Međutim, nutricionisti poručuju da jutro i nije najbolje vrijeme za ovaj napitak, jer od njega možete da postanete nervozni i preaktivni nedugo nakon što je popijete.

Ako je popijete čim ustanete, kafa može da vas učini veoma umornim samo nekoliko sati kasnije.

– Definitivno treba ograničiti unos kafe odmah nakon što otvorite oči – tvrdi nutricionistkinja Laura Cipulo.

Nakon buđenja organizam sam po sebi krene da proizvodi povišeni nivo kortizola, hormona stresa koji nas razbuđuje. Ona navodi da ako tome dodate kofein, koji čini isto, da toliko koritizola odjednom jednostavno može da bude previše.

Poručuje da kada se nakon nekoliko sati takva dvostruka količina koritzola istroši, nastupa osjećaj velikog umora.

Savjetuje zato da prvu jutarnju kafu popijete nekoliko sati nakon ustajanja.

– Popijte kafu kad vam tijelo proizvodi manje kortizola, tri do četiri sata nakon buđenja – pojasnila je Cipulo.

Isto mišljenje dijeli i njena kolegica Lisa Lisievski:

– Rekla bih da je sredina prijepodneva ili rano popodne najbolje vrijeme. Tada je nivo kortizola najniži i tada je korist od kafe najveća.

Ipak, ne slažu se svi s tom teorijom. Neki nutricionisti smatraju da je od vremena ispijanja kafe važnija njezina količina.

Međutim, svi oni su saglasni da ovaj napitak ne treba da pijete prekasno. Naime, jedno istraživanje pokazuje da kafa može da poremeti san i do šest sati nakon što je popijete.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA