Najbolja hrana za ljude koji puno sjede

578
Ukoliko zbog posla dobar dio dana provodite u kancelariji, sigurno ste svjesni da dugotrajno sjedenje ostavlja nezdrave posljedice na vaše tijelo.

Tokom dugog sjedenja, pojačava se osjećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak. Sve to može da se riješi odgovarajućom hranom.

Ananas

Pored banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Prije svega bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i djeluje inflamatorno. Pored toga, jedan dio ananasa pokriva celokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunološki sistem.

Kako jesti ananas: sa piletinom i karijem, u jutarnjem jogurtu ili u mješavini sa bananama ili mangom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje upalne procese u tijelu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako da ga koristite: uz salatu, za pečenje ribe ili povrća.

Kurkuma

Osim intenzivne narandžaste boje, kurkuma ima sjajan efekat na cijelo tijelo. Ovaj začin, između ostalog, liječi zapaljenja u tijelu i štiti od Alchajmerove bolesti. Naučnici su otkrili da sa ovim korijenom možete zamijeniti najviše sat vremena sporta. Svakog dana trebalo bi da pojedete bar malo kurkume ukoliko dugo sjedite na poslu i ne bavite se sportom redovno.

Kako jesti kurkumu: uz palačinke, sa rižom i povrćem ili u kolačima.

Jagodičasto voće

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice: male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju zapaljenske procese u tijelu, zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Pored toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tijela i za ubrzavanje metabolizma.

Avokado

Ova biljka ima najveći procenat masti ali ga ne treba brisati iz menija. Njegove nezasićene masne kiseline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena.

Kako jesti avokado: začinjen solju i biberom, možete ga napuniti rastopljenom tamnom čokoladom ili uživati u salati.

Masna riba

Losos ili jegulja – ove ribe sadrže masne omega 3 kiseline koje tijelo ne može samo da proizvede. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primjer, za metabolizam i protiv zapaljenja.

Kako ih jesti: u sosu od paradajza ili na roštilju.

Orašasti plodovi

Orasi takođe sadrže masne omega 3 kiseline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno, da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Kako jesti bademe: kao jutarnji musli, slane.

Bijeli luk

Bijeli luk reguliše nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu. Da biste osjetili efekat, svakodnevno morate jesti jedan češanj. Neprijatan dah se može ukloniti čašom mlijeka ili žvakaćom gumom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA