MUP RS nabavlja 325 kamera za snimanje građana!

677

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske kupuje 325 kamera koje će, između ostalog, imati mogućnost snimanja noću, ali i detekcije lica, praćenja pokretnih objekata i prepoznavanja registarskih oznaka.

Kamere, serveri i prateća oprema, sa uračunatim porezom, koštaće građane Srpske više od pola miliona maraka.

MUP, kojim rukovodi ministar Dragan Lukač, raspisao je juče tender za nabavku opreme za sistem video nadzora vrijednosti 430 000 KM bez PDV-a, odnosno 503 100 KM sa PDV-om.

Odluka o kupovini sistema video nadzora donesena je 19. septembra, nakon što je Vlada Republike Srpske u julu odobrila novac MUP-u.

Prema tenderskoj dokumentaciji, MUP namjerava da kupi 204 IP kamere u DOME kućištu, a koje, između ostalog, senzor sa progresivnim skeniranjem, auto infracrveni filter za snimanje dan/noć, digitalni zum 16x, podrška za pametne telefone, ugrađena detekcija pokreta, infracrveno osvjetljenje do 30 metara. Tu su i 204 priključne kutije za ove kamere.

MUP će pored pomenute 204 kamere, nabaviti i 44 IP kamere u bullet kućištu koje imaju većinu karakteristika kao i prvobitne, s tim da im je infracrveno osvjetljenje dometa do 100 metara, a treba da imaju i detekciju lica.

Na spisku je i 13 IR IP pokretnih kamera koje imaju mogućnost automatskog praćenja pokretnih objekata, s detekcijom lica, mapom vrućih tačaka… Pored ovih, traži se još devet IP pokretnih kamera sličnih karakteristika, te adapteri, nosači za zidnu montažu…

Biće kupljeno i 47 kamera za prepoznavanje registarskih oznaka pri brzinama do 200 km/h u dvije saobraćajne trake istovremeno, s tačnošću boljom od 95%. Uz njih ide i optika, držači, mikro SD kartice.

Planirana je i nabavka sedam kamera za praćenje saobraćaja u tri trake istovremeno, sa pratećom opremom.

Traži se i jedna IP panoramska više-senzorska kamera, takođe sa senzorima, infracrvenim filterima i osvjetljenjem do 30 metara, zumom 16x, vidnim uglom horizontalno 180 stepeni, vertikalno minimalno 44 stepena… Uz ovu panoramsku kameru ide i jedna priključna kutija.

Biće kupljeni i neophodni serveri sa operativnim sistemima, računari, hard diskovi, monitori, tastature, te ostala oprema, a putem kojih će se pratiti, upravljati i kontrolisati kamere.

Nabavka podrazumijeva kupovinu ukupno 325 kamera, 15 servera, tri računara, te ostale opreme. Tenderom se traži i obuka za podešavanje kamera i servera.

Garancija na opremu treba da bude minimalno 24 mjeseca, uz mogućnost produženja.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. novembar, a ugovor se dodjeljuje onom ko onudi najnižu ukupnu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude.

MUP traži garanciju za dobro izvršenje ugovora u iznosu od 10 odsto od vrijednosti ugovora, te garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od jedan odsto od procijenjene vrijednosti ugovora ili 4 300 KM.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS nisu odgovorili na pitanje portala CAPITAL koja je namjena sistema video nadzora, gdje će kamere biti postavljene i u cilju čega će se vršiti snimanje?

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA