Mogu li i kako glasati građani koji su u bolnici?

520

Građani Bosne i Hercegovine koji imaju pravo glasa, a koji se na dan izbora budu nalazili u bolnici bez mogućnosti da izađu, neće moći da glasaju ukoliko se nisu ranije registrovali da svoje građansko pravo ostvare putem mobilnog tima.

– Nama je žao, i na dan izbora će neko, nažalost, završiti u bolnici i neće moći glasati. Ali po Izbornom zakonu ranije se zaključuju izborni spiskovi, propisana je posebna procedura izrade izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje putem mobilnog tima, tako da, ako nije do sada registrovan birač za glasanje putem mobilnog tima kod nadležne opštinske izborne komisije, ne može glasati na dan izbora – rekla je Pirićeva.

Ona navodi i da je teško postići da bolesnici odu čak i do bolnicama najbližeg glasačkog mjesta zato što su tu ljudi iz različitih opština.

– Pacijenti u bolnicama imaju različite kombinacije glasačkih listića, ne pripadaju istoj izbornoj jedinici, tako da se mora znati unaprijed za svakog birača koja biračka kombinacija će mu biti dostavljena – zaključila je portparol CIK-a BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA