Ministri u izbornoj trci: Ko je prošao a ko podbacio?!

2400
Dane Malešević, Zoran Tegeltija, Milenko Savanović, Dragan Bogdanić, Jasmina Davidović, Željka Cvijanović, Petar Đokić, Igor Crnadak, Mirko Šarović i Dragan Mektić

Ministri u Vladi RS, kao i srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH, koji su učestvovali na Opštim izborima ostvarili su sasvim solidan uspjeh.

Podsjećamo, od 20 ministara, koliko ih ima u Vladi RS uz premijerku te srpsku trojku iz Savjeta ministara BiH, polovina se našla na stranačkim listama 7. oktobra.

Željka Cvijanović i Milorad Dodik

Najviše razloga za slavlje svakako ima još uvijek aktuelna premijerka Srpske Željka Cvijanović, koja je dobila povjerenje građana da u naredne četiri godine naslijedi stranačkog šefa Milorada Dodika na funkciji predsjednika Republike Srpske. Ona je na osnovu obrađenih 91,16 odsto biračkih mjesta, osvojila 274 720 glasova (47,53 odsto glasova), a kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica 247 043 glasa (42,74 odsto), što je sada već nedostižna prednost.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kao nosilac DNS-ove liste u izbornoj jedinici dva obezbijedio je mandat u narednom sazivu Narodne skupštine RS. Imajući u vidu da se skupštinska većina teško može formirati bez partije kojoj pripada velike su mogućnosti da ga ponovo vidimo u ministarskoj fotelji.

Petar Đokić

Slično je i sa liderom Socijalističke partije te ministrom  industrije, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem, koji je obezbijedio mandat u izbornoj jedinici šest, a izvjesno i ministarsku funkciju u narednom sazivu Vlade RS.

Sa druge strane, njegove stranačke kolege Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i Jasmina Davidović, ministar za porodicu, omladinu i sport RS nisu uspjeli da obezbijede mandat. Savanović u izbornoj jedinici tri gleda u leđa predsjedniku banjalučkih socijalista Goranu Selaku, koga ćemo u naredne četiri godine gledati u republičkom parlamentu, ali i odborniku u banjalučkoj Skupštini Milanu Milakoviću, te Zdenki Gojković, koja je bila poslanik u još uvijek aktuelnom skupštinskom sazivu. Davidovićeva je imala još teži posao jer se našla na drugom mjestu za Parlament BiH, takođe u izbornoj jedinici tri, ali je iz njene partije mandat u Sarajevu obezbijedio samo Jakov Galić. Za utjehu, ministrica za porodicu, omladinu i sport osvojila je 1 060 glasova te popravila katastrofalan rezultat sa lokalnih izbora 2016. godine, kada je u Foči osvojila samo 81 glas.

Zoran Tegeltija

Kada je riječ o SNSD-ovim ministrima, samo dvojica su učestvovali na izborima proteklog vikenda. Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, u izbornoj jedinici tri ostvario četvrti rezultat unutar stranke, te omogućio sebi ulazak u Narodnu skupštinu RS. Izvjesno, Tegeltija, ukoliko SNSD formira većinu, što trenutno niko ne dovodi u pitanje, neće u parlament već se sigurno nada nekoj mnogo značajnijoj ulozi. Imajući u vidu insistiranje lidera SNSD-a Milorada Dodika da neće ispoštovati koalicioni dogovor i premijerku poziciju prepustiti nekom iz DNS-a, Tegeltija se nada i da će biti nasljednik aktuelne premijerke Cvijanović.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, uspio je da se domogne Parlamenta BiH, jer je u izbornoj jedinici dva osvojio preko 17 hiljada glasova te se našao na drugom mjestu na listi, odmah ispod Vojina Mitrovića, koji će Banjaluku u naredne četiri godine zamijeniti Sarajevom.

Mirko Šarović

I trojica srpskih ministara u Savjetu ministara BiH, SDS-ovi Dragan Mektić i Mirko Šarović te PDP-ov Igor Crnadak, obezbijedili su status parlamentaraca. Mektić, koji je ministar bezbjednosti BiH i Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, obezbijedili su mandat u Parlamentu BiH, dok ćemo Crnadka u naredne četiri godine gledati u parlamentu Republike Srpske.

Za razliku od SDS-ovog dvojca koji su bili ubjedljivi na stranačkim listama, Crnadak nije ostvario zapažen rezultat, iako je dobio mandat, jer kao ministar i predsjednik Gradskog odbora PDP-a dobio preko 11 hiljada glasova manje od banjalučkog odbornika Draška Stanivukovića, koji je ostvario najbolji lični rezultat od svih poslanika koje ćemo u naredne četiri godine pratiti u Narodnoj skupštini RS.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA