Migranti moraju napustiti Maljevac, milom ili silom

378
Foto: srpskacafe.com

Migranti neće moći ostati na graničnom prelazu Velika Kladuša-Maljevac, između BiH i Hrvatske, već će morati otići, što će biti postignuto pregovorima ili na drugi način, rekla je portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Ona je rekla novinarima na Maljevcu da se na toj lokaciji sada nalazi od 120 do 150 migranata koji odbijaju da napuste granični prelaz, ali da među njima nisu oni koji su sinoć pravili problem, javio je portal “Kliks”.

– Svi pregovori, osim u kontekstu da napuste ovu lokaciju, protiču veoma dobro, oni su se odmakli od policijskog kordona, a njihova namjera je da ostanu na ovoj lokaciji. Međutim, to im neće biti omogućeno. Još se sa njima pregovara da napuste ovu lokaciju, a Granična policija im ne može omogućiti smještaj i uslove kakve oni traže da bi se premjestili – rekla je Dujkovićeva.

Ona je navela da migranti nisu nasilni i da je situacija mirna.

– Oni će biti uklonjeni, a nadam se da to neće uključivati mjere koje podrazumijevaju policijsku silu. Problem zbog kojeg ne žele otići jeste to što prihvatni centar Trnovi (u Velikoj Kladuši), u koji bi mogli ići, nema uslove kao lokacije u koje smo smjestili migrante sa prelaza Izačić – navela je Dujkovićeva.

Ona je istakla da Granična policija sprečava pomjeranje migranata prema granici Hrvatske, ali da im je potrebna podrška od drugih kako bi se ovi migranti smjestili.

– Granična policija nije nadležna za javni red i mir. Nemamo specijalne jedinice da rješavamo situacije, poput jučerašnje, a imamo dosta službenika koji su povučeni iz drugih jedinica. Određeni broj službenika je prekomandovan na istok i sjeveroistok BiH da bi spriječili ilegalni ulazak migranata u BiH. Međutim, već sada smo opremljeniji i ovdje su još ostali migranti koji ne pokazuju agresivno ponašanje – kaže Dujkovićeva.

“Kliks” navodi da pomoćnik direktora Granične policije BiH pregovara sa migrantom već nekoliko časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA