Migranti izmješteni sa graničnog prelaza u Velikoj Kladuši

410

Blizu 200 migranata koji su proteklih sedam dana boravili na Međunarodnom graničnom prelazu “Maljevac” uspješno je izmješteno u halu Miral koja se nalazi u Velikoj Kladuši čime su se stekli svi uslovi da se Granični prelaz Maljevac otvori i da se ponovo uspostavi saobraćaj između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Migranti su nakon više od pola sata pregovora s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dogovorili napuštanje Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac te su autobusima prevezeni u halu firme Mistral koja se nalazi u mjestu Polje kod Velike Kladuše.

Tokom izmještanja migranata, koje je trajalo nešto manje od sat vremena nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a s obzirom da je jedan od uslova Granične policije Republike Hrvatske za otvaranje Međunarodnog graničnog prelaza Maljevac bio i izmještanje migranata, očekuje se da će saobraćaj uskoro biti uspostavljen.

U Velikoj Kladuši jučer su protestvovali i privrednici koji su kazali kako su nakon sedam dana blokade MGP Velika Kladuša – Maljevac štete po njihovom poslovanju nenadoknadive te da je potrebno poduzeti konkretne mjere na premještanju migranata i otvorenju graničnog prelaza.

Danas je predsjedavajući Opštinskog vijeća Velika Kladuša Fikret Bašić uputio urgenciju Graničnoj policiji BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova USK za deblokadu Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac što je veoma brzo realizirano i migranti su premješteni s ove lokacije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA