Mesić: Nezavisnost Kosova upotpunila arhitekturu Evrope!

717

Arhitektura Evrope je kroz nezavisnost Kosova upotpunjena, izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za bečki dnevnik “Standard”.

On je ponovio da bi promjena granica sada, kao što je predloženo u vezi sa rješavanjem kosovskog pitanja, vodila u nove katastrofe i rat.

– Svi agresori u istoriji Evrope su uvijek započinjali ratove kako bi navodno odbranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvijek bio izgovor, a cilj je uvijek bio osvajanje teritorija. Evropa može da uspije samo ako se rat kao političko sredstvo isključi, jer više ne postoji motiv zaštite sopstvene nacionalne manjine. Jedan Francuz može na obe strane granice sa Njemačkom da živi i to zahvaljujući istim zakonskim pravilima, u čijoj izradi su svi učestvovali. U prvoj liniji Evropa mora da ostane ujedinjena. Ako otvaramo granice onda i Albancu može da bude svejedno na kojoj strani granice živi i Srbinu isto tako, kao što je to slučaj sa Francuzima ili Nijemcima – rekao je Mesić, prenosi Tanjug.

Na konstataciju da Francuska, Mađarska i djelimično američka administracija podržavaju ideju o razmjeni teritorija po pitanju Kosova, Mesić smatra da “ni Amerika, a ni Francuska ne shvataju šta bi značilo kada bi došlo do promjene granica”.

– Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svijet to ne smije da prihvati – rekao je Mesić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA