Masakr Andersa Breivika u filmu “22. juli” (VIDEO)

670

Reditelj franšize “Bourne” Paul Greengrass režirao je novi film pod nazivom “22 juli” u kojem je dosljedno ekranizovana priča o napadu u Norveškoj, koji je izveo Anders Breivik, 22. jula 2011. godine.

Breivik je prvo postavio bombu u kvartu Regjeringskvartalet, koju je detonirao u 15:26 časova u blizini kancelarije premijera Jensa Stoltenberga i drugih državnih institucija. U eksploziji je poginulo osam osoba, a nekoliko je povrijeđeno. Potom je obukao odijelo policajca i otišao na ostrvo Utoyya gdje se održavao politički kamp mladih socijaldemokrata. Oko 17 časova pucao je u mlade i ubio 69 osoba, dok ih je desetine ranjeno.

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, ali može biti produžena ukoliko se procijeni da je i dalje opasan za društvo. Bio je član masonske lože iz koje je isključen nakon podizanja optužnice.

Sedam godina kasnije napravljen je film o ovom najstrašnijem događaju u modernoj istoriji Norveške. Paul Greengrass govori o samoj katastrofi, tragediji, preživjelima, norveškom političkom sistemu i advokatima koji su radili na ovom slučaju.

Osim na Breiviku, naglasak filma je i na studentu Viljaru Hanssenu koji je pogođen pet puta, ali se oporavio i svjedočio protiv svog krvnika.

– Film nije o napadu, već je priča o tome kako se Norveška izborila za svoju demokratiju. Stotine preživjelih došlo je na sud i suočilo Breivika s idealizmom, ličnim osjećanjima i dostojanstvom. Radeći to, porazili su ga – kazao je reditelj.

Film je sniman u Norveškoj i s norveškim glumcima i ekipom, ali svi govore engleski jezik.

U filmu glume Jon Øigarden, Øystein Martinsen, Anders Danielsen Lie te mnogi drugi. Premijerno će biti prikazan večeras na Netflixu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA