Manje bakterija u prostoru sa mnogo dnevnog svetla?

460

Čak i prije nego što je Florens Najtingejl, engleska bolničarka iz 19. vijeka obrazovana na Kings koledžu u Londonu, savjetovala da bolnice treba graditi tako da u njih ulazi što više sunca, ljudi su primijetili da dnevno svjetlo pomaže očuvanju zdravlja.

Ni do sada, međutim, nije bilo baš puno istraživanja koja su pokušala to da objasne. Naučnici sa Univerziteta Oregon sproveli su studiju pomoću modela soba, čija veličina je bila tolika da su u nju mogle da se smjeste lutke.

Cilj im je bio da uporede šta se događa u sobama izloženima dnevnom svjetlu kroz staklo, sobama izloženim ultraljubičastom svjetlu i onima koje su u tami, piše National Public Radio.

Za eksperiment je korištena i mješavina prašine prikupljene iz pravih kuća u Portlandu.

Poslije 90 dana, sakupili su prašinu i analizirali prisustvo bakterija koje su se u njoj zatekle. Pokazalo se da su sobe koje su bile izložene dnevnom svjetlu imale manje bakterija, i to čak upola manji broj bakterija sposobnih da rastu, u poređenju sa tamnim sobama.

Sobe sa ultraljubičastim zracima imale su tek nešto malo manje takvih bakterija nego one izložene dnevnom svjetlu. Posmatrano je stanje kod oba svjetla, pošto je poznato da je ultraljubičasto svjetlo dobar dezinficijens.

Naučnike je iznenadilo prisustvo velikog broja bakterija koje mogu da se razmnožavaju, jer je unutrašnja prašina kao pustinja, previše suva za većinu bakterija i drugih stvari koje se razmnožavaju.

U tamnim sobama je bilo 12 odsto bakterija u poređenju sa 6,1 odsto u sobama izloženima ultraljubičastom svjetlu. Ipak, šest odsto od milion bakterija još uvijek predstvalja veliki broj.

Dnevno svjetlo itekako utiče na kvalitet vazduha. U sobama sa dnevnim svjetlom nalazi se i manje bakterija koje se nalaze u ljudskoj koži. Neke od njih koje uopšte ne prežive u svijetlim sobama, pripadaju porodici bakterija koje izazivaju respiratorne bolesti.

Naredna studija ovog tima naučnika baviće se time koliko je svjetla potrebno da nestanu klice, pa će tako arhitekte u budućnosti moći da projektuju zgrade imajući taj podatak u vidu.

Mikroorganizme je vrlo je teško iskorijeniti iz bolnica i laboratorija. Pokušaj da se oni “istrijebe” iz bolničkog prostora nije najbolji pristup oslobađanja od bakterija. Neki mikrobi su za nas korisni, kao npr. oni u jogurtu.

Možda bi više smisla imalo obogatiti okruženje u zatvorenom prostoru mikroorganizmima koji nisu štetni ili su čak korisni, smatraju naučnici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA